Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Rondell sämre än trafikljus"

Västerås handel befarar att planerna för Pilgatan kan drabba centrumhandeln. Andra remissinstanser är kritiska till rondeller.

Annons

Västerås. Utredningen av Pilgatan har varit på samråd. Två fastighetsägare vill bygga över 400 lägenheter.

VLT har tidigare berättat om kritiken från miljö- och hälsoskyddsförvaltningen som inte tycker att bostäder kan byggas så länge VL:s bussdepå finns i området.

Västerås handel tycker att torghandel och centrum- ändamål är ”orealistiskt och olyckligt”. Det kan bli negativt för city. Man är även orolig för sämre framkomlighet för bilister när gående och cyklister ska prioriteras.

Nätverket Yimby Västerås tycker att en rondell på Röda torget är att ”falla för bilens dominans över det offent- liga rummet”. Rondeller försvårar för såväl buss- som spårvagnstrafik. I princip all busstrafik passerar korsningen, påpekar kollektivtrafikmyndigheten. Scandic hotell vill slippa störningar som buller, trafikhinder och skador på fastigheten.

En tredje fastighetsägare vill inhägna sin tomt för att ”slippa stölder, nedskräpning och intrång” från boende i de nya husen. Att bygga högre än tre våningar skulle ”skugga området och ge ett mörkt och dystert resultat”.

En privatperson föreslår att bussbron över E 18 kompletteras med ett grönt stråk när den ändå ska breddas. Det skulle dämpa bullret.

Mer läsning

Annons