Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ruskigt sommarväder – det finns det siffror på

Det har varit ovanligt regnigt i Västerås och i hela länet det senaste halvåret, inklusive de tre sommarmånaderna, enligt SMHI:s mätningar.

Annons

– I september var det endast två dagar med uppehåll i Västerås. Totalt föll det 81,8 milli-meter regn, normal mängd är 61 millimeter, säger Gunnar Berglund på SMHI:s kundtjänst.

Det senaste halvåret, från första april till och med sista september, föll det totalt 551,5 millimeter över Västerås, normal mängd för perioden är 318 millimeter,

– Under juni, juli och augusti kom det 356, 9 millimeter regn över Västerås, nästan 150 millimeter över det normala. Av den mängden föll 130,5 i juni, 111,2 i juli och 115,2 i augusti. Vissa dagar regnade det betydligt mer än andra dagar och nederbördsmängden har varierat lokalt i länet, säger Gunnar Berglund.

Sture Johansson, ordförande i LRF Mälardalen, har varit bonde i Salatrakten sedan 1966.

– Inte sedan 1974 har det varit lika illa. Sedan vi sådde den 9 maj och fram till i dag har det kommit 613 millimeter regn här i norra Västmanland, det är mer än en normal årsnederbörd.

Han påpekar att hans kollegor, bönderna i Västerås-trakten, inte heller har kommit undan det myckna regnandet.

– Sedan maj har det i Gäddeholmsområdet kommit 520 millimeter. Det har inte gått att höstså och vi har inte kunnat tröska på tio dagar nu. Ungefär 30 procent mer olja har gått åt för att torka säden. 15–25 procent av skörden är förstörd, det är fruktansvärt, säger han.

Vad önskar ni bönder er för väder nu?

– Blåst, sol och blåst, sol i minst tio dagar i sträck.

I södra delarna av landet har vädret varit betydligt gynnsammare för lantbruket.

– När man läser om att bönderna i Skåne har en rekordskörd så är det inte konstigt att vi här uppe blir deppade, säger Sture Johansson.

Mer läsning

Annons