Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rut-avdraget - en klimatfråga

Rut-avdrag och kollektivtrafik var några ämnen som debatterades i eftermiddagens miljö- och klimatdebatt på hamburgerrestaurangen MAX på Erikslund. Debattörer var Anneli Hulthén (S), miljö- och klimatpolitisk taleskvinna och Sofia Arkelsten (M), ledamot i miljö- och jordbruksutskottet.

Annons
Riksdagsledamöterna Sofia Arkelsten (M) och Anneli Hultén (S) möttes på en hamburgerrestaurang för en debatt om miljö och klimat. Foto: Alf Pergeman

Rut-avdraget var en fråga som debatterades flitigt. Sofia Arkelsten tycker att avdraget är viktigt för miljön, eftersom fler kan köpa tjänster som enligt henne är mindre energikrävande än prylar. Anneli Hulthén tycker däremot att Rut-avdraget är slöseri på skattepengar.

– Visst är det helt okej att sånna som vill ha tjänster hemma får det. Men det är en annan fråga när det handlar om vad man ska ge skatten till, säger hon.

Hon tycker i stället att skattepengar bör läggas på forskning som leder till ett bättre klimat. Sofia Arkelsten menar att det är precis det som Rut-avdraget ger möjlighet till.

– Staten går plus på att folk jobbar och betalar skatt. Om vi inte jobbar så har vi inga pengar till miljön, säger hon.

Även transportfrågan var högt debatterad. Anneli Hulthén var skeptisk mot att högerblocket lagt fram ett förslag om att öppna upp för privata aktörer i kollektivtrafiken. Enligt henne blir det svårare att kontrollera kommunaltrafiken om fler aktörer är inblandade. Sofia Arkelstén höll inte med:

– Det är väl bara att man samordnar. Jag tror det är bra att det finns fler aktörer på en marknad som är underfinansierad. Vi vill få in fler aktörer som kan sköta driften så att vi kan underhålla vägarna, säger hon.

Annons