Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rymden på besök på Rudbeck

Västerås fick på onsdagenr besök från yttre rymden. Eller ja, nästan. Två kosmonauter från Ryssland träffade elever på Rudbeck för att inspirera dem att söka sig till vetenskapen. Västerås.

Annons

I åtta dagar i slutet av 70-talet var kosmonauterna Georg Ivanov och Vladimir Remek uppe i rymden för att utföra tio olika experiment. Efter noggranna tester och gallringar var de utvalda.

Nu nästan 40 år senare står de i Rudbecks ljushall och pratar för eleverna på naturprogrammet som får ställa frågor. De berättar att rytmen i rymdstationen är precis som på jorden. Man vaknar, gör sig i ordning och börjar sedan jobba.

Någon elev undrar hur man går på toa.

– Den frågan får vi alltid. Det är ju något som måste lösas, precis som med sömn. För urin, hade vi en tratt som det gällde att träffa, sedan sög en behållare åt sig urinen. För det andra hade man en liten säck. För biologiskt avfall, som rester av maten, hade vi en hink. Innehållet kastades ut i rymden då och då, där det så småningom bränns upp, säger Vladimir Remek som var den 87.e människan att åka upp.

Efteråt kommer elever fram till kosmonauterna. Alex Mishchenkov tolkar åt sin kompis Mohammad Samimi på ryska som undrar hur G-kraften påverkade vid landningen.

Alex får någon extra minut med kosmonauten. Han berättar för honom att han planerar att studera i Moskva. Då får han ett visitkort av Vladimir.

- Ta kontakt med mig då, säger han.

Diskutera! Om du fick chansen att åka ut i rymden, skulle du tacka ja?

Mer läsning

Annons