Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S ger svar om flygplatsen

Socialdemokraterna vill ha folkomröstning om Västerås flygplats, meddelar de vid presskonferensen.

Annons
Lars Eriksson, ordförande, och Anders Teljebäck, kommunalråd, håller i presskonferensen på Socialdemokraternas valcenter på Stora gatan.

Socialdemokraterna vill att folket ska få avgöra flygplatsens framtid. Det ska ske genom en folkomröstning någon gång under nästa år. Det går de till val på.

- Vi tycker att det här är en fråga som lämpar sig väl för en folkomröstning, säger Anders Teljebäck, kommunalråd.

Socialdemokraterna kom fram till beslutet vid ett medlemsmöte igår kväll.

- Efter decennier av diskussioner om flygplatsens vara eller icke vara, känns det nu bra att vi kan föreslå en folkomröstning i frågan. Vi tror att västeråsarna är mogna för det. 

Han anser det är ett bra tillvägagångssätt eftersom det leder fram till ett beslut som står sig oavsett vilken majoritet som styr. 

Flygplatsen har fram tills nu haft uppbackning av en politisk majoritet, men under våren har stödet börjat vackla. Folkpartiet har aviserat att man inte längre vill skjuta till skattepengar.

En utredning som presenterades i april kom fram till att flygplatsens framtid ser dyster ut. Resenärerna är för få. Flygplatsen väntas kosta skattebetalarna ännu mer framöver: 25 miljoner kronor om året. Sedan tidigare är Vänsterpartiet och Miljöpartiet motståndare till att kommunen betalar flygplatsens underskott.

Flygplatsen i Västerås.

Mer läsning