Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S satsar på barn och äldreomsorg

Socialdemokraterna presenterade tidigare idag sitt framtidspaket med utgångspunkt i barn och äldreomsorgen. Det hela resulterar i en skattehöjning.

Annons
De socialdemokratiska kommunalrådskandidaterna Carin Lidman och Anders Teljebäck vill satsa på barn och äldre.

Ökade barngrupper i skolan och fler äldre inom äldrevården har lett till att Socialdemokraterna nu vill göra stora satsningar för att förbättra för barn och äldre. På en presskonferens tidigare idag presenterade de sitt framtidspaket.

Finansieringen av framtidspaktetet innebär en höjning av den kommunala skattesatsen med 0,25 procent till 20,61 procent. Det innebär 72 miljoner kronor årligen. En summa som Socialdemokraterna tycker är högst rimlig.

- För en normalinkomststagare motsvarar detta cirka 60 kronor i månaden. Det tycker vi är rimligt och absolut inte radikalt. Dessa pengar kommer att öronmärkas till just skolan och äldreomsorgen, säger kommunalrådskandidat Anders Teljebäck och fortsätter:

- Vi har stora behov och utmaningar inom skolan och äldreomsorgen. I skolorna är barngrupperna och klasserna för stora. Vi är inte en ledande skolstad som vi vill vara.

Socialdemokraterna vill bland annat minska klasstorlekarna och satsa på lärarna genom färre barn per lärare och en ökad personaltäthet med fler lärarkategorier.

- Inom äldrevården vill vi ha en större kvalitetssatsning med en ökad bemanning och med fler aktiviteter för de äldre genom att bland annat se till att de äldre får komma ut oftare, säger kommunalrådskandidat Carin Lidman.

Men alla tycks inte se lika ljust på Socialdemokraternas framtidspaket.

- Vi gick ut i mars med våra prioriteringar på förskola, skola och äldreomsorg och nu försöker S bjuda över med en skattehöjning. Men de har haft fyra år på sig och är ytterst ansvariga för längre köer inom äldreomsorgen, sjunkande skolresultat, lägre lärartäthet och kraftigt ökade barngrupper, säger Roger Haddad, kommunalrådskandidat för Folkpartiet och fortsätter:

- Socialdemokraterna och de rödgröna har genomfört besparingar i skolan hela tiden och det är vi särskilt kritiska till. Lärarna går på knäna och deras arbetsmiljö har vi lyft i fullmäktige flera gånger det senaste året.

Folkpartiets kommunalrådskandidat Roger Haddad är dock kritisk.

Mer läsning

Annons