Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket höjs hyran

Hyrorna för nästa år i kommunala bostadsbolaget Mimers 11 500 lägenheter är klara. Den genomsnittliga höjningen blir 1,8 procent, eller en dryg hundring för en genomsnittstrea. Hyresgäster hos privata värdar får däremot vänta på besked.

Annons

Båda parter, Mimers vd Anders Nordstrand och Hyresgästföreningens ordförande Tomas Östling, förklarar sig ”hyggligt nöjda”.

– Vårt fokus de kommande åren är att bygga nytt och att bygga om. Då behöver vi en stark ekonomisk bas, säger Anders Nordstrand. Vi ska göra en grundlig inventering av behoven i våra 50-, 60-, 70- och 80-talsområden, och vi vet att vi behöver bygga 200 nya lägenheter om året för att möta behovet.

– Vi vet att det finns eftersatt underhåll, säger Tomas östling. Och vi är överens med motparten om fördelningen av hyreshöjningen – hyrorna höjs ju mer i centrala lägenheter. Det finns fördelar medatt bo centralt.

Mimer har färdigställt 160 lägenheter 2013 och kommer att bygga färdigt 50 nästa år. Det är en bit under målsättningen och Anders Nordstrand hoppas på lite större projekt under åren som följer för att få upp nyproduktionen.

De privata hyresvärdarna har strandat förhandlingarna med Hyresgästföreningen och nu blir det förhandlingar på fastighetsnivå, vilket kommer att ta tid. De privata värdarnas krav ligger på 3–6 procent.

Mer läsning

Annons