Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska fyllan stoppas

Polisens insatser för att hålla lugnt i stan kring skolavslutningen i fjol var så lyckade att man tar till samma metoder i år.

Annons
Nolltolerans. Polisen ska omhänderta alkohol i Vasaparken på studentdagen. Personer under 20 år med alkohol kommer dessutom att kallas till polisförhör.

Alltså: Fler poliser på gator och i parker där skolungdomar vistas. Unga som upptäcks med alkohol får den uthälld och polisen ringer upp ungdomens föräldrar. Eftersom det är förbjudet att dricka alkohol på de flesta offentliga platser bötfälls de som är över 15 år, liksom vuxna.

Ungdomen kallas till polishuset med sin mamma eller pappa några dagar senare för att bli förhörd om hur han/hon fått tag på alkoholen.

I juni i fjol skrev polisen anmälan på 79 langningsbrott. Året före, när man inte arbetade lika systematiskt, var antalet 4. Det berodde på att polisen då nöjde sig med att hälla ut alkoholen, anmälan upprättades sällan.

Det är dock inte alltid ungdomen talar om vem som langat, så antalet gripna langare sköt inte i höjden på samma sätt, även om några åkte dit. VLT skrev nyligen om en far och en son som togs på skolavslutningskvällen och senare dömdes.

Leif Flodberg, chef för polisens ungdomssektion, bedömer att arbetsmetoden, som egentligen inte innehåller några revolutionerande delar, ger resultat. Det var lugnare i stan runt skolavslutningen i fjol, och även resten av juni månad.

Det bekräftas av statistiken. Polisens ungdomssektion hade totalt 200 ärenden med unga gärningsmän i juni i fjol, jämfört med 257 juni 2009.

Brottsförebyggande rådet har tidigare utvärderat arbetsmetoden, som kallas Kronobergsmodellen, och funnit den verksam.

Mer läsning

Annons