Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så vill de ha juleljus i stan - nästa år

Nu sätts julbelysningen upp i stan. Är det för sista gången? Den är gammal och snart finns inga glödlampor som passar. Men kolla in bilden: så skulle det kunna se ut redan nästa år.

Annons
Så kan det bli. Pedersens har en idé om hur Västerås nya julbelysning skulle kunna se ut med ljusa lampor och slingor i form av julgranar som svävar över korsningarna.

Om fyra dagar är det skyltsöndag och då ska julbelysningen vara på plats och sprida stämning i vår stadskärna. Men det kan vara för sista gången.

I alla fall om man ska tro Henning och Sören Pedersen.

Pedersens fönsterputs har i ett halvt sekel haft uppdraget att sätta upp, plocka ner och förvara handlarnas utomhusjulbelysning.

Sakta men säkert har de sett orosmolnen hopa sig. För varje år kommer vi allt närmare något nog ingen önskar – en opyntad nattsvart stadskärna: en julhandel utan julkänsla.

De tre hoten:

1. Slitage: Dekorationerna är så gamla att de snart inte håller ihop. Aluminiumstjärnorna som hänger över Stora gatan må vara klassiskt snygga men har hängt med sedan 1970-talet.

2. Gammal teknik: Snart finns inga glödlampor att köpa som passar till julbelysningen.

3. Pengabrist: Det har med tiden blivit oklart vem som ska betala för gemensam julbelysning i city. En gång i tiden kom handlare överens om att samordna detta, men sedan dess har butiker bytt ägare och nu är det inte självklart för alla handlare att de förväntas vara med och betala sin del.

Alltså: något måste göras.

Sören och Henning vill ändå se positivt på saken: som en utmaning,

Nu är ett gyllene tillfälle för kommunen och handlarna att skaffa en enhetlig och genomtänkt julbelysning, som dessutom är anpassad till stans nya ljusare, öppnare arkitektur på torg och gator.

De har funderat på hur den nya gemensamma julbelysningen skulle kunna se ut.

Idén bygger på tre spår: Ljusslingor i stora korsningar, fasaddekorationer och ljusslingor i träd.

Det ska vara en stram belysning som skapar storstadskänsla – inte puttenuttiga girlanger och röda tomtar och färgade kulor. Sådant passar bättre i pittoreska småstadsmiljöer bland låga hus med faluröda träfasader, tycker de.

Och det ska inte vara diffust utspritt överallt.

– I stället för att dutta lite här och lite där kan man fokusera belysningen i några korsningar och över några torg, säger Henning.

Han tänker sig vita och ultravioletta ljusslingor formade som granar som tycks sväva högt ovan marken mitt i korsningarna.

– Det skulle bli något unikt för Västerås som jag tror passar bra till våra husfasader, det nordiskt kalla.

På några utvalda husfasader sätts dekorationer, exempel i form av stjärnor, och träden dekoreras med vita ljusslingor.

Så mycket mer har de inte lagt in i sin vision för Västerås nya julbelysning.

– Det behövs inte mer. Vi är övertygade om att det blir snyggt i motsats till den julbelysning vi har nu som är spretig, tycker Henning Pedersen. Dessutom drar ny led-belysning bara en femtedel så mycket ström.

Så ser det ut i dag. Ett betydligt mörkare Västerås än  med Pedersens julpyntningsförslag.

Mer läsning

Annons