Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saftiga böter för läkare som tog sig in på sjukhuset och sökte i patientjournaler

45 600 kronor i dagsböter. Det blir straffet för en läkare i Västerås som olovligen slog på patienter i systemet – efter att han avslutat sin tjänst.

Annons
En läkare får enligt lag endast ta del av patienters uppgift om han eller hon deltar i vården, eller av annat skäl behöver uppgifterna för sitt arbete. Arkivbild: Cleis Nordfjell/TT

I våras polisanmälde sjukhuset i Västerås en läkare som tidigare hade jobbat där. Han hade bland annat tagit sig in på en avdelning för att olovligen söka i patientjournaler.

Mannen åtalades vid Västmanlands tingsrätt i slutet på oktober – och nu har domen kommit. Han döms att betala 45 600 kronor (60 å 760 kronor) i dagsböter och 5 000 kronor i skadestånd till var och en av de drabbade patienterna.

Läs också: Sjukhuset polisanmäler läkare – blev hotfull och gjorde olaga intrång

Bakgrunden var att mannen hade blivit lex Maria-anmäld och ansågs utgöra en patientfara. Han fick tjänstledigt för att prova en anställning på ett sjukhus i ett annat län. Efter ett par månaders tjänstledighet sade han upp sin tillsvidaretjänst i Västerås med omedelbar verkan. Men innan han slutade ville han se vilken patient som lex Maria-anmälan gällde. Han ville också se att läkare på ett korrekt sätt hade följt upp patienterna.

På en söndag några dagar efter uppsägningen försökte han därför ta sig in på sjukhuset, men hans kort var spärrat. Han lyckades i stället ta sig in via allmänhetens ingång och vidare till en av klinikerna. Därefter loggade han in i datasystemet på en dator och loggande in på tre olika patienters journaler.

Läs också: Läkare åtalas för flera brott – tog sig in på sjukhuset och sökte uppgifter om patienter

Sjukhuset anmälde honom för olaga intrång – men tingsrätten anser inte att åklagaren har styrkt att läkaren saknade tillstånd att gå in i sjukhuset. Läkaren själv menade att han fortfarande hade rätt till det. Han frias därför från den åtalspunkten.

Däremot döms han för dataintrång, eftersom han inte hade anledning att granska de journaler som han gjorde.

Verksamhetschefen har även anmält saken till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, men såvitt känt har inte IVO uttalat sig i frågan ännu.

Mer läsning

Annons