Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samlar in dagen-efter-piller till EU-kvinnor

Vänsterpartiet har startat en insamling av de receptfria akuta p-piller som finns att köpas på alla apotek. De ska sedan skickas till länder inom EU.

Annons
Dagen-efter-piller

 – Vi behöver inte fler högerpolitiker som vill kontrollera kvinnors kroppar med sina bakåtsträvande förslag. Vår förhoppning är att sådana här insamlingar inte ska behövas i framtiden. Kvinnor har rätt till en sexualpolitik som ser till deras faktiska behov. Där är vi en kraft att räkna med, säger Anna Maria Romlid, första namn på Vänsterpartiets kommunlista i Västerås.

Akuta p-piller kan lämnas i Vänsterpartiets valstuga eller i postlådan vid partilokalen på Slottsgatan 6.

Pillren kommer sedan att distribueras tillsammans med kvinnoorganisationer i de berörda länderna, skriver V i ett pressmeddelande.

Vidare skriver partiet, att ”sexuella och reproduktiva rättigheter hotas och inskränks i land efter land i EU. Enligt WHO utförs över 20 miljoner osäkra aborter årligen, de flesta i utvecklingsländer, men det är en utveckling vi nu riskerar se öka i EU.

EU-parlamentet har bland annat röstat ner en viktig resolution om abort, sexualundervisning, hbtq-personers rättigheter och preventivmedel”.

– Den här allvarliga kvinnofientliga utvecklingen behöver en stark och tydlig motkraft, säger Malin Björk, Vänsterpartiets förstanamn på EU-listan.

Mer läsning

Annons