Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satt i fängelse - men domen var felaktig

Riksåklagaren anser att en tidigare fängelsedömd företagare från Västerås bör få resning genom att domen där han fick åtta månaders fängelse rivs upp.

Annons

Västerås. Företagaren, i dag i 40-årsåldern, har redan avtjänat straffet.

Det är sedan det mycket omtalade avgörandet i Högsta domstolen i juni 2013, där domstolen dels samlades i sin helhet med samtliga justitieråd, dels gick emot alla tidigare avgöranden och utvecklad praxis, genom att besluta att åtal för skattebrott inte får väckas i de fall där den misstänkte redan påförts skattetillägg för den påstått obetalda skatten.

Hovrätten dömde Västeråsförtagaren i december 2010, men Högsta domstolens avgörande verkar retroaktivt alltsedan den 10 februari 2009.

Enligt domen hade företagaren under åren 2005 och 2006 genom att låta bli att lämna uppgifter till Skatteverket undvikit beskattning för inkomster på mer än 800000 kronor. För det fick han eftertaxering och dessutom skattetillägg, men därefter också åtta månader i fängelse. Han avtjänade sitt straff efter domen.

Riksåklagaren har på eget initiativ beslutat att granska samtliga domar om skattebrott från 10 februari 2009 och har beslutat att ansöka om resning för Västeråsföretagaren. Får företagaren resning, alltså att domen rivs upp, kan det innebära att han kan söka skadestånd för tiden i fängelse.

Mer läsning

Annons