Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se när nya Lögarängsbadet byggstartar

På onsdagen invigdes byggstarten av det nya Lögarängsbadet, som ska stå klart till våren 2019. Planer finns dessutom på en utomhusbassäng intill badet. ”Frågan ligger i nämnden, och den finns förberedd på tjänstemannasidan”, säger Hans Stergel, ordförande i nämnden för Idrott och friluftsliv.

Annons

TV: Här kan du se reprisen från onsdagens livesändning

Det nuvarande Lägarängsbadet stod klart 1968, men beräknas vara rivet till julen 2019. Ungefär ett halvår innan ska det nya badet stå färdigt. På onsdagen borrade kommunalrådet Anders Teljebäck (S) och Hans Stergel igång den formella byggstarten av det nya Lögarängsbadet.

Anders Teljebäck (i mitten) och Hans Stergel (till höger) får instruktioner av en av NCC:s medarbetare om hur man sköter borren. Därefter kunde duon inviga byggstarten av nya Lögarängsbadet.

– Det här är en stor dag för Västerås och västeråsarna. Vi kommer att öppna upp hela Lögarängsområdet ner mot Lögastrand och ner mot Östra hamnen, det kommer att bli ett fantastiskt park- och friluftsområde, säger Anders Teljebäck.

Vad kommer den nya badanläggningen att betyda förvästeråsarna?

– Det är viktigt att vi har ett ordentligt bad, dels för simkunnigheten och vattenvanan, dels för våra vattensporter. Man kan träna och utöva alla dessa sporter i vårt bad. Det Lögaängsbad vi har i dag är uttjänt och går inte att renovera. Man har provat att renovera på andra ställen men misslyckats. Därför är det här en stor och viktig framtidsinvestering som ökar Västerås attraktionskraft, inte minst i den här miljön.

Sprängnings-, mark- och byggnadsarbete kommer att påbörjas om en och en halv vecka, enligt platschefen på NCC Lars Gustafsson.

Hans Stergel menar att det nya Lögarängsbadet är ett led i att vända staden mot vattnet, och att det befäster Mälarstaden mot 2040-talet.

– Vi har snäva men väldigt tydliga kostnadsramar, och vi har bra kontroll på kostnadssidan. Vi ha även ekonomi att smycka runt omkring och göra det till en pärla i Mälarstaden Västerås, säger han.

Enligt badhusutredningen skulle kostanden för byggnationen landa på 352 miljoner kronor. Nu väntas kostnaden bli 395 miljoner. Vad beror det på?

– Vi har ett tak på 395 miljoner, och vi har kompletterat med att vi vill ha en gymdel som är ganska omfattande och som går på runt 15 miljoner kronor. Det är meningen, för att tillgodose behoven från den entreprenör som ska driva gymmet. I dagsläget är det inte klart vilka som ska göra det, menar Hans Stergel.

En utomhusbassäng intill kan komma att byggas. Ett sådant beslut har dock ännu inte tagits.

– Allt kommer att vara förberett för en utomhusbassäng. Framför allt för barn och ungdomar, med vattenrutschbanor som ska kompletteras. Men det är ett ställningstagande vi ska göra längre fram, förklarar Anders Teljebäck.

Hans Stergel:

– Frågan ligger i nämnden, och den finns förberedd på tjänstemannasidan. Ett beslut ligger i nära framtid. Det finns ett arbete genomfört för planeringen av det här, men det kommer om några månader, säger han.

Sprängnings-, mark- och byggnadsarbete kommer att påbörjas om en och en halv vecka, enligt NCC:s platschef Lars Gustafsson.

– Våren 2019 ska det nya Lögarängsbadet stå klart. Julen 2019 ska det vara klart med rivning av det befintliga badet, samt med parkeringen, säger han.

TV: Se även filmen om hur nya Lögarängsbadet ska bli:

Mer läsning