Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Shoppat digpank i jul?

Har du köpt julklappar på kredit? Har skulderna blivit övermäktiga? Försök att göra upp med butiker och banker innan du hamnar hos kronofogden.

Annons

Julen är givandets högtid, något som Kronofogdemyndigheten märker av. Många köper nämligen så mycket julklappar att de förstör sin ekonomi. I december vräkte reklamblad ner i brevlådan tillsammans med erbjudanden om lån från låneinstitut och banker.

– Många föreslår att du ska handla nu och betala sedan. Du uppmanas alltså att handla för pengar som du inte har, men kanske får i framtiden. Det kan räcka med att du drabbas av en ordentlig influensa på våren för att hela din ekonomi ska komma i olag, säger Jan Åkerlund, pressombud på Kronofogdemyndigheten.

Efter julfirandet kommer baksmällan. Inte nog med att pengarna är slut, nu har man i värsta falla skaffat sig nya skulder. Vad kan man göra?

Jan Åkerlund rekommenderar Konsumentverkets hemsida. Där finns fakta om ångertid, återköp och annat matnyttigt. Att spara alla kvitton är viktigt. I värsta fall kan man ringa butiken, och kanske även låneinstitut och banker, i efterhand för att försöka få en uppgörelse. Försöka duger. Att fråga myndigheter om råd är också bra.

Julhandeln är den direkta orsaken till att en hel del människor hamnar i Kronofogdens register, men riktigt hur många det handlar om går inte att beräkna.

– Nej, fallen kommer ju inte in direkt efter julhelgen. Det dröjer kanske till framåt mars som de upptäcker att de inte kan betala sina räkningar.

Kronofogdens bästa råd

Spara alla kvitton. Annars kan du inte bevisa köp.

Ta snabbt kontakt med den som du är skyldig pengar. En avbetalningsplan kan vara en bra lösning för båda parter.

Låna hellre av släkt och vänner.

Om du måste avbetala, jämför olika alternativ och byt till det billigaste lånet.

Ta kontakt med kommunens budget- och skuldrådgivare, eller ring Krono­fogde­myndighetens kundservice (0771–73 73 00).

Källa: Kronofogdemyndigheten

Mer läsning

Annons