Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Shoppingbuss till Erikslund

Fler bussar, tätare turer och nya hållplatser. Snart blir det lättare att åka kollektivt till och från Erikslund.

Annons

Om man vill att folk ska ändra sitt beteende måste man vara ute i god tid. Så resonerar Västerås stad inför öppnandet av Ikeas butik och galleria på Erikslund i april i år.

När möbeljätten slår upp portarna till sin nya butik ska det finnas busslinjer som lockar folk att åka kollektivt i stället för att ta bilen. Därför ändrar VL sträckningen på både linje 14 och 94.

I dag handlar det om två olika sträckningar som körs varannan gång på linje 14. Framöver blir det samma sträckning varje tur.

Man sätter in fler bussar och kan på så sätt öka turtätheten. Västerås stad räknar med en extra kostnad på cirka 2 miljoner kronor per år, enligt Thomas Wulcan på tekniska nämndens stab.

Sträckan kommer även att trafikeras under längre tid varje dag, nämligen till 20.30.

Måndag till fredag utökas tiden med två timmar samt med tre timmar lördagar, söndagar och helgdagar. Det innebär ytterligare tre-fyra bussar per kväll.

Det kommer att gå en buss varje kvart i rusningstid och var 20:e minut resten av dagen samt på lördagar, söndagar och helgdagar. Vid lågtrafik blir det 35 minuter mellan bussarna.

Däremot blir det längre att gå till en del butiker på Hallsta gårdsgata eftersom bussarna inte kommer att gå förbi till exempel Biltema och Bauhaus i fortsättningen. Å andra sidan betyder det troligen att biltrafiken kommer att flyta bättre där.

Annons