Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Signalfel sinkar SJ

(Uppdaterad 10.35) Tågen från Stockholm är starkt försenade under onsdagsmorgonen på grund av ett tidigare signalfel i Stockholm.

Annons

Signalfelet innebär att den normala, i huvudsak automatiserade tågdriften, inte fungerar. Tågen måste ledas manuellt under stränga säkerhetsrestriktioner av Banverkets trafikledning.

Felet har vid 09.40-tiden lagats och trafiken är igång, men med svåra förseningar.

Som om inte signalfelet är nog har alla Banverkets plattformsskyltningar tekniska fel kring Mälardalen, vilket innebär att såväl skyltning som högtalarutrop kan saknas eller vara felaktiga.

Följande tåg är upp till en timme sena, i vissa fall något mer:

* Tåg 716 från Stockholm C 08.07 och ankomst Västerås 09.00.

* Tåg 781 som avgick i tid från Västerås 07.14 och skulle ha varit i Stockholm C 08.04 .

* Tåg 785 som avgick i tid från Västerås 07.30 och skulle ha varit i Stockholm klockan 08.23.

* Tåg 715 som avgick i tid från Västerås 08.00 och skulle ha varit i Stockholm klockan 08.53.

* Tåg 167 som skulle ha avgått från Stockholm C klockan 09.07 mot Västerås och Göteborg med ankomsttid Västerås 10.07.

Även andra tåg kan vara - eller bli - försenade, inte minst med tanke på så kallade följdförseningar som uppstår när ett tåg kommer för sent till sin slutstation, där det senare ska köra vidare som ett annat tåg.

För att i någon mån minska följdförseningarna kommer vissa tåg att vända tidigare än sin tidtabellsenliga slutstation. Exempelvis kommer tåg 716 Stockholm-Örebro att ersättas av buss på sträckan Västerås-Örebro.

Tåget vänder i Västerås och blir då tåg 727, vilket skulle ha skett i Örebro om allt gått efter tidtabell. Alltså ersätts tåg 727 på sträckan Örebro-Västerås av buss och förseningen - som hade varit minst en timme om tåget inte vänt tidigare - minskas.

Banverket har också försatt all tillgänglig personal som inte var upptagna med att laga signalfelet i beredskap med anledning av snövädret som snabbt närmat sig västerifrån och som nått Västerås vid niotiden på onsdagen.

Banverket tror att trafikstörningar kommer att uppstå successivt, för Västmanlands räkning blir det i så fall sträckan Arboga-Örebro som drabbas först.

Mer läsning

Annons