Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självmordsbenägen äldretog sitt liv på korttidsboende

En äldre man som åkt in akut efter ett självmordsförsök, kunde efter utskrivning göra ett nytt självmordsförsök.

Annons

Socialstyrelsen har utrett händelsen som ägde rum i oktober 2008.

Hemtjänstpersonalen hittade mannen medvetslös, mannen fördes då akut till medicinkliniken på Centrallasarettet. Mannen hade en tid varit trött, orkeslös och dessutom haft ont efter en infektion. Hans anhöriga bodde hos honom i flera veckor, när de åkt tog mannen en överdos av sömntabletter.

Under åtta dagar låg mannen inlagd på medicinkliniken innan han skrevs ut till ett korttidsboende. Varken på medicinkliniken eller på korttidsboendet uppfattade personalen att mannen ville ta sitt liv.

Två dagar efter att mannen skrivits ut från korttidsboendet tog mannen återigen en överdos sömntabletter. Han hittades död av hemtjänstpersonalen.

Socialstyrelsen konstaterar att vården inte följt sitt eget vårdprogram som säger att patienter med självmordsrisk ska få en psykiatiskt bedömning gång på gång tills de är ur farozonen för självmordsförsök.

Den äldre mannen var medtagen och ingen bedömning kunde göras av honom på medicinkliniken. Inte heller gjordes någon bedömning på korttidsboendet.

Socialstyrelsen vill ha en redovisning av hur verksamhetscheferna inom vården kan garantera att vårdprogrammet för självmordsbenägna patienter följs.

Mer läsning

Annons