Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självmordsbenägen flicka skickades mellan enheter – blev apatisk

Under åtta månader skickades flickan som fått avslag på asylansökan mellan olika enheter inom vården utan att få tillräcklig hjälp. Det slutade med att hon fick sondmatas.

Annons

Region Västmanland har Lex Maria-anmält en händelse där en ung flicka skickades mellan olika enheter utan fungerande samordning och ansvarsfördelning.

Flickan var självmordsbenägen sedan hon fått avslag på asylansökan. Under åtta månader skickades hon mellan Asyl- och integrationshälsan, BUP-akuten, socialtjänsten och Barn- och ungdomshälsan. Flickan blev allt sämre och var till slut helt apatisk och fick sondmatas.

Bristande samordning och ansvarsfördelning gjorde att flickan inte fick vård på rätt vårdnivå, läkemedelsbehandlingen följdes inte upp och det dröjde innan hon fick näringsdryck, sondmatning och viktkontroll.

Berörda enheter har vidtagit flera åtgärder för att förbättra samverkan med anledningen av händelsen. Det handlar bland annat om förbättrade instruktioner och rutiner, samverkansdokument mellan primärvård och BUP samt att ett behandlingsprogram för uppgivenhetssyndrom skall utarbetas för regionen.

Flickan mår i dag bättre efter insatser såsom musikterapi och kontinuerlig uppföljning, enligt uppgifter från region Västmanland.

Händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, av chefläkare Margareta Ehnebom.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Mer läsning

Annons