Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukhuset blöder trots höjd skatt

Höjd skatt och klirr i kassan hos landstinget men ändå underskott för sjukhuset var i fokus när landstingsfullmäktige blickade tillbaka på förra året.

Annons
Vi behöver överskottet för att gå in i framtiden och de utmaningar om väntar. Denise Norström (S)

Först det politikerna var överens om under gårdagen – nämligen personalen.

Alla som äntrade talarstolen berömde de anställdas insatser och utmärkta jobb under året som gått.

Lika överens var de inte om det ekonomiska läget för landstinget. Eller snarare vad som gjorts för att nå dit.

Landstinget gick drygt 145 miljoner kronor plus under 2013. Överskottet gör att landstinget klarar pensionsåtaganden och kommande investeringar.

– Det är glädjande med ett positivt bokslut. Vi behöver överskottet för att gå in i framtiden och de utmaningar som väntar oss, sade Denise Norström (S).

Samtidigt går sjukhuset back nästan 130 miljoner kronor.

– Vi kan glädja oss åt de framsteg som gjorts men myntet har två sidor. Det är problematiskt att vi har en hög kostnadsutveckling och ett negativt resultat i de mest betydelsefulla delarna av vår kärnverksamhet, sade Tomas Högström (M) och syftade även på underskottet inom primärvård, psykiatri och handikappverksamhet.

Alliansen menade att de rödgrönas skattehöjning på 50 öre och som slog igenom under 2013 var överilad eftersom att en del av de ökade skatteintäkterna inte användes under året.

– Ett gott resultat, visst. Men inte på bekostnad av höjd skatt som inte kommer verksamheten till gagn. Över 80 miljoner kronor av medlen användes aldrig, trots det gick sjukhuset back. Tänk om vissa delar av höjningen av skatten med 50 öre hade gått till personalen. Då hade vi inte suttit här i dag med en trött, utarbetad personal som uttrycker sitt missnöje via media, sade Helena Hagberg (FP).

– Å ena sidan kritiserar ni skattehöjningar. Å andra sidan vill ni göra gigantiska lönesatsningar. Det går inte ihop för mig, sade Kenneth Östberg (S).

Trots en del krångel med tekniken inne i en varm fullmäktigesal fortsatte debatten om ekonomin under större delen av gårdagen.

Även hur resultatet skulle redovisas vållade oenighet mellan majoritet och opposition. För att sätta press på verksamheterna att hålla sin budget får de behålla en del av ett eventuellt underskott. Det är politikerna överens om. Men att endast hälften av kostnaden för hyrpersonal vägs in gillades inte av landstingsalliansen, som menade att de rödgröna på så vis mörkade vad hyrläkare och hyrsjuksköterskor faktiskt kostar.

De rödgröna menade att de tvärtom försökte lyfta fram kostnaden.

– Det är oförtjänt att säga att vi försöker dölja kostnaderna för inhyrd personal när det är det vi sätter fingret på, sade Denise Norström.

Tänk om vissa delar av höjningen av skatten med 50 öre hade gått till personalen. Helena Hagberg (FP)

Mer läsning

Annons