Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjukhuset polisanmäler läkare – blev hotfull och gjorde olaga intrång

En verksamhetschef på sjukhuset i Västerås har polis- och IVO-anmält en läkare som bland annat har skickat hotfulla mejl till chefer och medarbetare på kliniken. Dessutom har han tagit sig in på en avdelning för att söka i patientjournaler, trots att han inte längre arbetade där.

Annons

Västmanlands sjukhus Västerås anmäler en läkare som tidigare har varit tillsvidare anställd där.

Bakgrunden är en händelse i november 2015 då läkaren hade hand om en multisjuk patient, vilket Lex Maria-anmäldes. Enligt anmälan felbedömde han allvarlighetsgraden på en infektion som hade spridit sig. Läkaren valde att behandla med ett operativt ingrepp som var större och mer komplicerat än vad patienten klarade av i sitt tillstånd. Det ledde till allvarlig skada, ytterligare operation och att patienten avled.

I anmälan framgår att läkaren under 1-2 år har fortsatt att innebära en fara för patientsäkerheten, av skäl som är sekretessbelagda. I februari i år fick han tjänstledigt för att prova en annan anställning. I april sade han upp sig med omedelbar verkan.

Trots att han inte längre arbetar på sjukhuset har han dock vid sex tillfällen i april försökt att gå in på sin klinik och en annan avdelning. På sjukhuset har han sökt i patientjournaler på en dator avsedd för medarbetare. Han ska även ha skickat hotfulla mejl till bland annat verksamhetschefen.

Verksamhetschefen ser allvarligt på det inträffade och har polisanmält läkaren för olaga intrång och dataintrång. Han har också blivit anmäld till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

I anmälan till IVO framgår det att läkaren numera arbetar hos ett annat landsting.

Mer läsning

Annons