Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sjuksköterskorna vill inte göra vårt jobb"

Landstinget drar ner på undersköterskor som en strategi för att spara pengar. Facket tror att det blir dyrare i det långa loppet.

Annons

- Det blir sjuksköterskorna som får göra vårt jobb med en annan titel, och det vill de inte, säger Carene Bertheussen-Svensson, ordförande sektion 1 i kommunal Västmanland, som företräder undersköterskorna.

I går skrev VLT att 50 undersköterskor ska försvinna från Division medicin på Centrallasarettet. Istället skulle 20 fler sjuksköterskor anställas.

- Vi ser en trend att Landstinget Västmanland vill ha fler sjuksköterskor än undersköterskor och jag tror att det blir dyrare i längden, säger Bertheussen-Svensson.

Medianlönen för en undersköterska som arbetar på en mottagning på Division medicin är bara 200 kronor lägre än för en grundutbildad sjuksköterska på samma avdelning. Men att de kostar lika mycket att anställa fast sjuksköterskorna har längre utbildning och mer kvalificerade arbetsuppgifter förklarar Carene Bertheussen-Svensson med att medelålder är hög.

- Det är klart att en undersköterska som är 50 år gammal ska tjäna mer, säger hon.

Annons