Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skadad fick rätt i rätten

Två instanser – tidigare länsrätten och nu kammarrätten – har givit en 37-årig nackskadad Västeråsare rätt mot Försäkringskassan.

Annons

Bakgrunden är att Försäkringskassan efter ett anonymt tips gjort hembesök hos mannen som är långtidssjukskriven efter trafikskada med kroniska nack- och huvudsmärtor och uppbär sjukersättning och livränta.

Då handläggarna kom till mannen var han just sysselsatt med enklare byggnadsarbete.

Det ansåg försäkringskassan tydde på arbetsförmåga, och tog dessutom upp flera andra faktorer, bland annat att han vårdade sitt minderåriga barn när hustrun arbetade.

Försäkringskassan krävde då mannen på hela det belopp – 900000 kronor – han fått ut under drygt tre års sjukskrivning som sjukersättning och livränta.

Länsrätten, nuvarande förvaltningsrätten, gick dock emot Försäkringskassan och fastslog att mannen råtts av sin läkare att hålla sig aktiv så mycket smärtorna medger. Samt att samstämmiga uppgifter från läkare och bekanta talar för att 37-åringen är arbetsoförmögen.

De aktiviteter mannen utfört har endast varit sådana som en normalt verksam person kan utföra på sin fritid.

Försäkringskassan överklagade till kammarrätten som även den går på 37-åringens linje; att utföra enklare arbete på det sätt mannen gjorde vid besöket – slog ner käppar i marken med hammare – kan inte ensamt bevisa arbetsförmåga.

Mannen behöver därför inte betala tillbaka någonting till Försäkringskassan.

Annons