Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skinnskatteberg generösast i länet mot fritidsgårdar

Skinnskatteberg satsar mest pengar i länet per invånare på fritidsgårdar. Kommunen är betydligt generösare än genomsnittet i Sverige.

Annons

Skinnskatteberg kommun lägger 337 kronor per invånare på fritidsgårdar enligt statistik från Kommun- och landstingsdatabasen (Kolada) och Statistiska centralbyrån (SCB) som Nyhetsbyrån Siren sammanställt. I genomsnitt bland kommuner i Sverige satsas 242 kronor per invånare på fritidsgårdarnas verksamhet.

I Västerås kommun får fritidsgårdarna 254 kronor per invånare och i Köping 225 kronor per invånare. En bit efter kvalar Fagersta in med 224 kronor per kommun och ytterligare färre slantar får fritidsgårdarna i Arboga kommun som satsar 220 kronor per invånare.

– Det var ett tag sedan fritidsgårdar var på ropet på den kommunalpolitiska agendan, säger Torbjörn Forkby, docent i socialt arbete vid Göteborgs universitet till nyhetsbyrån Siren.

Mest pengar att röra sig med har ungdomsverksamheten i Tibro i Västra götalands län, 520 kronor per invånare. Det finns också tio svenska kommuner som inte lägger en krona på fritidsgårdar.

– Aktuella frågor när det gäller den här verksamheten är kvaliteten. Bakgrunden är att det är osäkert i vilken mån fritidsgårdar är positiva för unga generellt. Den andra delen handlar om delaktighet. En del kommuner har särskilda potter för unga att söka medel från, säger Torbjörn Forkby.

Mer läsning

Annons