Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skönhetsvård hade brister

Förra året genomförde Västerås stad ett 40-tal inspektioner av verksamhet där hälsa och skönhetsvård ingår. Flera av dessa inspektioner påvisade brister.
– Det behövs en tätare tillsyn, säger Ulrika Wahlström, enhetschef på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen.

Annons

Miljö- och konsumentnämnden genomför vart tredje år ett 40-tal tillsyner för verksamheter som har anmälningsplikt och där det finns risk för blodsmitta. VLT har tittat på 2011 års tillsynsrapporter rörande fotvård, solarier, tatueringsverksamhet samt simbassänger.

Det fanns en rad brister bland de inspekterande branscherna. I fotvårdsverksamheten förvarades material på toaletten och steriliserade instrumentet låg helt öppet. Bland tatuerarna fanns brister i information kring säkerhetshanteringen av kemikalier samt att samma städutrustningen användes till hela lokalen. Vid solarierna användes rör som inte var godkända av strålskyddsmyndigheten.

När det gäller bassängverksamheten fanns omfattande brister i kontrollen av bassängens klor samt att det saknades rutiner för att mäta vattentemperaturerna i duschar och handfat. Att mäta temperaturen är av största vikt för att kunna förebygga legionellabakterier.

– Vi bedömer att den återkommande tillsynen gjort verksamheterna bättre sedan 2003. Samtidigt har erfarenheten från tillsynen visat att det behövs fler kontroller för att åtgärda bristerna, säger Ulrika Wahlström.

Mer läsning

Annons