Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skralt i kassan för sjukhuset

Sjukhuset går back ekonomiskt och fortsätter att vara sorgebarnet i landstingets ekonomi.

Annons

– Vi har kostnader som överstiger det som andra jämförbara län har. Och då visar de ändå hög kvalitet inom vården, säger Denise Norström (S), landstingsstyrelsens ordförande.

Sjukhuset gick back 128,5 miljoner kronor förra året.

Som VLT skrev i höstas har sjukhusledningen fått i uppdrag att genomföra olika åtgärder för att minska kostnaderna. Bland annat att minska beläggningarna och reducera kostnaderna för inhyrd personal. Målet är att ekonomin ska vara i balans 2015.

– Mycket har gjorts men vi måste fortsätta och se om det går att hitta andra rutiner, effektivare arbetssätt, utan att det påverkar nämnbart för patienterna i behov av vård.

Borde ni inte hittat det redan? Det har ju varit underskott i flera år.

– Jo, vi är inte nöjda. Men det är svårt. När man börjar få det effektivt så dyker det upp kostnader någon annanstans. Som tur är så har vi överskott i andra delar av landstinget. Men om underskotten växer i de sjukhusvårdande delarna behöver vi intensifiera arbetet som påbörjats.

Landstinget går totalt sett plus 145 miljoner kronor. Det uppfyller de ekonomiska kraven. Resultatet krävs för att landstinget ska kunna klara pensionsåtaganden och investeringar.

Mer läsning

Annons