Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrev ut för mycket narkotikaklassad medicin – läkare får kritik

En läkare som jobbat vid en vårdcentral i Västerås skrev ut för mycket narkotikaklassad medicin till tre patienter. Nu får läkaren kritik av kontrollmyndigheten Ivo.

Annons
En patient hade ont och tog en högre dog smärtstillande än vad hen hade fått förskrivet. De andra två patienterna hämtade ut mer tabletter än vad de behövde.

I det ett av fallen skrev läkaren ut för mycket av det smärtstillande medlet Tramadol till en patient i 30-årsåldern vilket gjorde det möjligt för patienten att tredubbla sin förskrivna dos.

I de två andra fallen skrev läkaren ut för mycket av sömnmedicinen Zolpidem till två patienter i 70-årsåldern vilket gjorde det möjligt för dem att ta en mer än dubbelt så hög dos av läkemedlet. I det ena fallet hade patienten möjlighet att ta en fem gånger så hög dos än vad som var ordinerat.

Enligt myndigheten Inspektionen för vård- och omsorg (Ivo), som i samband med sin utredning av läkaren granskade totalt 221 patientjournaler som läkaren jobbat med, saknades det även dokumentation som kunde motivera överförskrivningarna. Utredningen av läkaren inleddes efter en anmälan från ett apotek.

I december berättade VLT om en annan läkare som fått liknade kritik. Även i det fallet var det ett apotek som fattat misstanke om överförskrivning sedan en man och hans släktingar hade hämtat ut en stor mängd kraftigt smärtstillande, morfinliknande läkemedel.

Mer läsning

Annons