Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluten psykvård efter stöldserie

En 48-årig man från Fagersta har dömts till sluten psykiatrisk vård efter en lång rad brott i främst Västerås- och Fagerstatrakten.

Annons

Bland annat ertappades han för snatteri på Coop Konsum Karlfeldtsplatsen i november 2011, och då butikspersonalen skulle stoppa honom knuffade han undan henne.

Den 7 oktober 2011 tog han sig in på Rudbeckianska skolan i Västerås och försökte stjäla projektor, högtalare och dvd-spelare samt boken Brott och straff av Dostojevskij. Brottet kunde inte fullbordas, han ertappades av skolpersonal och det misslyckade intrånget adderades till hans långa lista över begångna brott som han nu straffas för.

Lite senare i oktober 2011 skulle han just släppas ut från polishuset i Västerås efter att ha sovit ruset av sig, men han valde i stället att hota en tjänstgörande polisman till livet.

Han har också begått en serie mer eller mindre drogrelaterade brott i norra länsdelen – Fagersta och Skinnskattebergs kommuner – men även i Smedjebackens kommun. Det allvarligaste brottet var när han tillsammans med en väsentligt yngre kvinna bröt sig in i ett fritidshus i Smedjebacken.

Tingsrätten framhöll att de många brotten och det faktum att 48-åringen återfallit i brott gjorde att straffet inte kan stanna vid böter. Innehållet i den sekretessbelagda delen av personutredningen talar dock för att 48-åringen inte kan dömas till fängelse, utan till sluten psykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Han ska också betala diverse skadestånd och ersättning till drabbade.

Annons