Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Små hundar fryser i iskylan: "Vi får gå kortare promenader"

Vissa hundar älskar att leka i snön. Små hundar kan däremot frysa i vintervädret. "Vi får gå kortare promenader", säger Ann Wallsten, som har två små hundar av rasen chihuahua.

Annons

Hundarna Maja och Molly, av rasen chihuahua, fryser i vintervädret.

Hundars inställning till snö och kyla kan variera väldigt mycket. Generellt klarar större, långhåriga hundar kylan bra medan mindre, korthåriga hundar lätt kan frysa på vintern.

Det vet Ann Wallsten på Jakosberg i Västerås. Hon har två små hundar, Maja och Molly, av rasen chihuahua. Inne i villan klär Ann Wallsten på hundarna innan de ska ut och rastas. Maja, som är tre år får på sig en rosa tröja medan Molly, som är fem år, kläs i en svart "overall" med byxben.

Ute på gatan är hundarna lite tveksamma och lyfter på tassarna i snön. Nuförtiden finns det även skor att köpa åt hundar.

– Jag har provat det, men de ramlade bara av, säger Ann Wallsten.

Hon berättar att hon fått ett tips på Facebook att det ska gå bra att göra egna hundskor genom att klippa sönder grova fingervantar och hålla dem uppe med hjälp av gummisnoddar. Det har hon inte provat ännu.

På grund av kylan får hundarna gå kortare promenader.

– Vi går några kvarter. Det brukar ta 30 minuter, men nu tar det bara 10 minuter, säger Ann Wallsten.

På promenaden träffar vi en annan hund med ägare. Dan Edlund är ute med hunden Stina som är av rasen jack russel. Även Stina är påklädd med en sorts täcke.

– Det skyddar även buken när de går i djup snö, säger Dan Edlund.

Dan Edlund är ute med hunden Stina som är av rasen jack russel. Även Stina är påklädd med en sorts täcke.

Efter en liten stund får Maja och Molly gå tillbaka in i värmen i villan. Under vintern blir det fler fast kortare promenader.

Ann Wallsten med hundarna Maja och Molly, av rasen chihuahua

Hundar i kyla

Olika hundraser klarar av kylan olika bra. Storlek och pälsmängd är faktorer som självklart spelar in. En tunnare hund med kort päls trivs bäst under ett härligt täcke. En hund som vill busa och hoppa runt i snön är en nöjd hund. Ägaren ska dock hålla utkik efter tecken som att den växelvis lyfter på tassarna, haltar, kurar ihop och går stelare och långsammare eller börjar skaka i kroppen för att generera värme.

Källa: Agria

Läs även: Därför sköt Hans hunden som attackerade Gruff

Läs även: Hjältehunden Hjalles tjänstgöring i Västmanland är slut

Läs även: Polisen tog hand om hunden när husse misstänktes för drograttfylla

Annons