Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småhusen på Björnön tillbaka: ”Hoppas de får stå sommaren ut”

De små husen på Björnön har hänfört många och väckt uppmärksamhet på sociala medier. Dessvärre får de inte vara ifred. Nu har konstnären bakom verken, Malin Karlsson, placerat ut nya som hon hoppas kan stå kvar åtminstone över sommaren.

Annons
Malin Karlsson är konstnären bakom miniatyrhusen på Björnön. Till höger syns de nya husen som placerats ut. Foto till vänster: Lotta Jansson, till höger: privat.

Med glasspinnar och miniatyrkit i trä bygger Malin Karlsson miniatyrhus. Grönsaker, mat och andra detaljer gör hon av lera. Några av husen har hon byggt tillsammans med sin syster och ställt ut på Björnön. I en intervju med VLT i april beskriver hon att hon älskar att skapa och att hon inspirerades av offentlig konst i form av små skyltar som tidigare var utplacerade på Björnön.

De gulliga husen har väckt beundran. Men alla har inte nöjt sig med att låta dem stå där. Tre av miniatyrhusen, som utgjorde "gården", försvann tidigare i år.

Nu har Malin Karlsson skapat en ny gård, närmast identisk med den som försvann. Det meddelar hon på sitt Insagramkonto @artbyonormalin. "Jag är glad över att kunna meddela att den nya versionen av gården är utplacerad på Björnö. Tack för alla fina ord och till alla som hört av sig och undrat om det kommer nya. Hoppas dom får stå sommaren ut nu. Alla andra hus var borta. Väntat men tråkigt. När dom här försvinner kommer jag inte ställa ut nya", skriver hon.

Gården med huvudbyggnad, uthus och dass, samt en kaninbur, stals. Nu har konstnären placerat ut nya. Foto: Privat
Utplacerade på Björnön finns också en korvkiosk en husvagn och små stugor. Arkivbilder.

Mer läsning

Annons