Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smärtlindring vid förlossning vanligt

Kvinnor i Västmanland får mest ryggbedövning vid vaginal förlossning jämfört med andra län. Det är en resurskrävande insats – men underlättas av ett bra samarbete mellan sjukhusets kliniker.

Annons
Samira Jonsson kände att hon behövde ryggbedövning efter att ha kämpat och haft värkar i över 24 timmar.

När Samira Jonsson från Västerås skulle föda sitt första barn var det inte självklart att hon skulle ha ryggbedövning, men efter 24 timmar av värkar orkade hon inte mer.

– Smärtan blev för mycket. Jag kände att jag behövde det helt enkelt, lustgasen räckte inte längre utan jag behövde något starkare, säger Samira Jonsson.

Det råder stora regionala skillnader vad gäller andelen förstföderskor som får ryggbedövning.

Västmanland ligger högst på drygt 63 procent, följt av Norrbotten och Stockholm. Det visar ny statistik från Socialstyrelsen.

– Jag vet inte varför vi i Västmanland ligger så högt men en anledning kan vara att alla kanske inte har samma tillgång till narkosläkare som vi har här, säger Lena Ahlbin som är verksamhetschef på kvinnokliniken i Västmanland.

Ryggbedövning är den mest effektiva smärtlindring man kan få under en förlossning och ges av en narkosläkare. Metoden är mest studerad och den som bäst lindrar förlossningssmärta men det är också den mest komplicerade. Och som för all smärtlindring finns det nackdelar. Ryggbedövningen kan göra att förlossningen drar ut på tiden och att krystreflexen försvagas. Men i vissa fall, om värkarbetet fungerar dåligt, kan den också underlätta.

Lena Ahlbin menar också att det är resurskrävande att tillkalla en narkosläkare, men framhåller att förlossningsvården i Västmanland har ett bra samarbete med narkosen.

– De prioriterar förlossningen efter stora operationer och kommer relativt snabbt när vi ringer en narkosläkare, säger hon.

Samira Jonsson upplevde inte att hon behövde vänta länge efter att hon sagt till om att hon velat ha ryggbedövning.

– Det blev en stor skillnad efter ryggbedövningen. Även om all smärta inte försvinner så tar den udden av den, säger Samira Jonsson.

Hon tror att en annan anledning till att västmanlänningar ligger högst på listan kan vara rekommendationen mellan kvinna till kvinna.

Lena Ahlbin tycker att det är en självklarhet att erbjuda smärtlindring.

– Vi är måna om att ge smärtlindring till dem som behöver och vill ha det, säger Lena Ahlbin.

Varje år släpper Socialstyrelsen rapporter för att kunna se hur de regionala skillnaderna ser ut.

– Om det är bra eller dåligt att ligga högt vet inte vi. Syftet med rapporten är att landstingen själva ska försöka värdera varför det ser ut som det gör, säger Karin Gottvall som är sakkunnig inom reproduktionsområdet på Socialstyrelsen.

” Vi är måna om att ge smärtlindring till dem som behöver och vill ha det”, säger Lena Ahlbin, verksamhetschef på kvinnokliniken.

Mer läsning

Annons