Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart får vi äta ute

Den 1 april är första dagen som Västerås restauranger får öppna sina uteserveringar. Och polisen har fått ovanligt många ansökningar inför premiären – ett tecken på att våren är tidig i år.

Annons
Tabazco. En av stans populära uteserveringar. Foto: Alf Pergeman/arkiv

VÄSTERÅS. Kommunen har bestämt att Västerås krögare får bedriva uteservering mellan den 1 april och den 31 oktober varje år. Det betyder att det snart är dags för många restauranger att ställa ut bord och stolar på trottoaren – och enligt polisen är det ovanligt många som har sökt tillstånd att göra det just i år.

– Det är 67 restauranger som har sökt tillstånd att bedriva uteservering. I fjol vid den här tiden var siffran lägre, vilket kan bero på att våren var senare i fjol, säger Jessica Rönnevall, gruppchef för tillståndsgruppen på polismyndigheten.

Alla 67 har inte beviljats tillstånd än, men enligt Jessica Rönnevall är det väldigt ovanligt att man från polisens håll nekar tillstånd.

– Det kan vara enskilda fall där läget till exempel gör att utryckningsfordon skulle få svårt att passera. Men det räcker inte med att bara vi säger ja, även kommunen måste godkänna ansökningarna, säger hon.

Sett över hela året kommer antalet uteserveringar i Västerås att växa – många väljer att ansöka om tillstånd senare på året, då det är mer sol och värme.

– Under hela 2013 beviljade vi 73 tillstånd. Den siffran ökar nog i år, tror Jessica Rönnevall.

Mer läsning

Annons