Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart kan solen börja jobba

Om en månad invigs Nordens största rörliga solcellspark intill E 18, mellan Västerås och länsgränsen. Just nu pågår monteringen av de sista panelerna, som tillsammans bildar 6 440 kvadratmeter solfångare.

Annons
Rörliga. Panelerna känner av såväl sol som vind och anpassar sig efter de förhållanden som råder.

- Vi räknar med att producera 1,2 miljoner kilowattimmar per år, vilket skulle räcka till att klara årsbehovet av el för 400 lägenheter, förklarar Tommy Dahlström, en av sex delägare i Kraftpojkarna i Västerås AB som ansvarar för bygget.

Drygt 5 mil kabel har grävts ned, som knyter samman panelerna med ställverket. Via en 900 meter lång kabel levereras sedan strömmen till Mälarenergis befintliga nät.

Hela solcellsparken bygger på en idé från Magnus Hellberg, som sedan drygt 20 år tillbaka driver ett vattenkraftverk i Sagån.

I ett tidigt skede etablerades kontakt med Mälarenergi som omgående förklarade sig villigt att köpa den el som ska produceras.

Men resan fram till byggstarten i augusti förra året var inte helt smärtfri. Mycket krut fick läggas på att ordna finansieringen av anläggningen.

– Vi har satsat egna pengar och hade från start ett kontrakt med Mälarenergi som garanterade avsättning för den producerade elen i 15 år framåt. Ändå tvingades vi genomföra 19 bankbesök innan vi fått ihop de 20 miljoner bygget kostar, säger Tommy Dahlström, som riktar en tacksamhetens tanke till Enköpings Sparbank som till slut ställde upp med pengarna.

– Utan deras engagemang hade parken aldrig blivit verklighet.

Vad som gör den här solcellsparken unik, jämfört med andra i landet, är att nästan alla 92 enheter är rörliga.

– Vi har sensorer i varje enhet som känner av solljuset och ser till att panelen blir optimalt belyst. På det viset ökar vi kapaciteten på varje enhet med 45 procent jämfört med stationära paneler, säger Tommy Dahlström och tillägger att ett par av enheterna är fasta.

– Vi har byggt ett par sådana så att vi har att jämföra med.

Likaså har enheterna sensorer som känner av vinden.

– I och med att varje enhet är cirka 70 kvadratmeter blir de också ett stort vindfång. När det blåser för mycket ställer sig panelerna automatiskt i horisontalläge.

Lokaliseringen, intill E 18, tycker Tommy Dahlström, är idealisk.

– Ja, det handlar ju om mark som inte går att använda till något annat i och med närheten till den kommande motorvägen.

Fram till invigningen i början av februari blir det arbete praktiskt taget dygnet runt.

– När allt är klart sköter sig anläggningen själv, det vill säga vi behöver ingen daglig bemanning, säger Tommy Dahlström.

Snart klar. Tommy Dahlström, en av sex delägare i Kraft-pojkarna i Västerås AB, ser fram emot invigningen av solcellsparken i början av februari.
Slutmontering. De närmaste veckorna monteras de sista av totalt 92 enheter i solcellsparken. Här knyter Fredrik Hammar och Markus Larsson ihop en enhet som består av 36 paneler.
Störst i Norden. Solcellsparken intill E 18 invigs i februari och blir då Nordens största rörliga solcellspark.

Mer läsning

Annons