Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snöfritt på gatorna i stan

Visst är det bekvämt och tryggt med is- och snöfria gator, torg, gång- och cykelstråk i stan. Trots att vintern med snö och minusgrader är här. I Västerås värms cirka 150 000 kvadratmeter upp av varmvatten i rör under marken.

Annons
Gatuvärme. Ungefär en decimeter under gatstenen ligger rör med varmvatten som Mälarenergi levererar. När det snöar ökar man temperaturen ut på markvärmeslingorna för snabbare avsmältning.

Sedan vintern 1960–61 har det funnits gatuvärme i centrala stan. Då handlade det om cirka 90 kvadratmeter rör, hälften koppar och resten av plast, lagda både under asfalt och gatsten för att se skillnaden, vilken inte var särskilt märkbar.

– Då var frågan om Gatukontoret skulle få betalt för att kyla fjärrvärmen eller betala för att snön smälte på körbanan. Det slutade med ingen effektavgift, de behövde bara betala för energin, säger Hans Dahlbäck, ingenjör, Mälarenergi.

Västerås stad har ett avtal med Mälarenergi som ansvarar för fjärrvärme- leveransen till markvärmen.

Den årliga kostnaden är 11 miljoner kronor, men en del av kostnaderna betalar fastighetsägare i city.

– Markvärmen fungerar oavsett minusgrader i luften, säger Hans Dahlbäck.

Det finns inga planer på ytterligare utökning av markvärmenätet i nuläget.

– Just nu gör vi en översyn av Norra Källgatan som ska byggas om. Där och på Lasse Färnlöfs plats utreder vi möjligheten, säger Kent Nyman, gatu- och trafikchef, Västerås stad.

Mer läsning

Annons