Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snöovädret blev högtryck för Björks

Uppemot 500 ersättningsbussar i trafik varje dag veckan före jul. Västeråsföretaget A Björks AB, som trafikleder ersättningsfordon över hela landet åt SJ sedan i oktober, har arbetat för högtryck sista tiden.

Annons

– Det har varit en extrem belastning på både buss- och taxisidan, säger Kjell Nordin, vd för koncernen A Björks AB, där bland annat Björks Buss ingår.

– Det är precis så att vi har klarat av det. Förra året fick SJ mycket klagomål på ersättningstrafiken. Då var det som mest 400–500 bussar ute på en dag, stod det i pressen. Vi har haft så mycket bussar ute nästan varje dag veckan före jul. Möjligen var den 22:a den jäkligaste dagen hittills. Då var det stopp på väldigt många orter i Sverige.

Det har ibland varit svårt att få tag på tillräckligt många bussar vid inställd tågtrafik eftersom det råder högsäsong för bussbolagen med resor till julbord och julmarknader.

– Vi har också haft chaufförernas arbetstidsregler att ta hänsyn till. Reglerna säger att chaufförerna måste ha en viss dygnsvila, berättar Kjell Nordin.

Samtidigt är tågen fullbokade med passagerare, vilket kräver stora insatser när en avgång blir inställd.

– En normal tisdag om ett tåg stannar kanske det går åt en buss. Runt jul blir det sju–åtta bussar istället.

Det kan vara tidsödande att få fram det antal bussar som SJ beställt.

– Ibland har det dröjt en timme eller två innan vi fått fram samtliga bussar för ersättningstrafik. I vissa fall väljer då SJ att hänvisa till nästa tåg istället.

Mer läsning

Annons