Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solcellsbilen kan köras i regn– klar för loppet i Australien

Mälardalens högskola laddar inför tävlingen på andra sidan jordklotet. Nu har studenterna testat sin solcellsbil i regn och rusk.

Annons

Högskolans solcellsbil testades på Mantorp Park i lördags.

Som VLT berättat tidigare ska Mälardalens högskola ställa upp i ett lopp för solcellsbilar i Australien i oktober i år. Projektet MDH Solar Team har pågått i nästan fyra år.

I helgen testkördes solcellsbilen på racingbanan Mantorp Park i Östergötland. Men det var inte de bästa tänkbara förhållanden för körningen, berättar André Löfqvist som är team manager:

– Vi hade otur med vädret men bilen gick. Nu fick vi bekräftat att den även klarar svenska förhållanden när det regnar. Det var en stabil testkörning.

Man testade även att köra med batteridrift. Bilen som väger 180 kilo får ha ett 20 kilos batteri under loppet.

– Vi hann inte testa topphastigheten för banan var väldigt blöt, säger André Löfqvist. Vi var uppe i 78 km/tim och det är där vi kommer att ligga i loppet.

William Nilsson ingår i Solar Team på Mälardalens högskola. Bilden är från presentationen av bilen i maj i år.

På måndagen lastades solcellsbilen på en lastbil för transport till Nederländerna. Därifrån ska den flygas till Australien.

– Halva gänget åker på lördag och andra halvan den 22 september. Vi är 19 personer som reser, 17 studenter och två lärare.

Då har teamet två veckor på sig före tävlingen.

- Det här är en stor milstolpe i projektet så det känns skönt, säger André Löfqvist. Vi har ett stabilt fordon som jag tror kan klara av 300 mil. Nu får vi bara hoppas att bilen är i samma skick när den kommer fram.

André Löfqvist, Evelilna Edström, William Palm och Tobias Bäckman vid bilbygget i februari i år.

Starten på loppet, Bridgestone World Solar Challenge, går av stapeln i Darwin i norra Australien 8 oktober. Loppet går sedan tvärs över landet söderut till målet i Adelaide på sydkusten.

- Det känns väldigt bra! Trots att det regnade under helgens testkörning hann vi testa solcellerna och elektroniksystemet, som fungerade som de skulle, så vi är redo för Australien.

Totalt deltar 42 lag från universitet över hela världen. Teamet från Mälardalens högskola siktar högt:

- Vi går ju in för att vinna, men också för att lära. Flera av teamen har ju varit med flera gånger och gjort samma resa som vi, så det ska bli intressant att se, säger André Löfqvist.

Läs även:

För Plus-kunder: TV– Han tävlar med bil som går på solenergi

För Plus-kunder: Se MDH-studenternas solcellsbil som ska tävla i Australien

Fler högskolestudenter stängs av efter fusk

Mer läsning

Annons