Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sophanteringen mindre sopig i dag

I förra veckan fick Samtek en kvalitetspremie för sin sophantering. Efter kaoset i februari verkar de flesta nöjda. Men inte alla.

Annons
Lennart Heintz är missnöjd med hur sophämtningen sköts av Samtek.

Lennart Heintz, på Sofiebergsgatan, tröttnade när soptunnorna inte tömts på två veckor. Så i fredags ringde han kommunen.

– Jag sa snällt men bestämt: Nu är det så om inte soporna töms så kommer vi här på gatan att åka till stadshuset och tömma dem där.

Bara några timmar senare kom en bil och hämtade soporna. Bra, tycker Lennart Heintz men är allmänt missnöjd med hur sophämtningen sköts av nya entreprenören Samtek.

Det var i februari som Samtek AB tog över sophämtningen i västra Västerås, i Skultuna och delar av Önsta- Gryta. Företagets anbud på 7,8 miljoner kronor låg betydligt under de fem konkurrenternas.

De första veckorna blev kaotiska. Samtek fick inte fram nog med sopbilar, sop- körarna hittade inte, det saknades nycklar med mera. Sophögarna växte och många var upprörda. Men när vi i dag gör en rundringning är de flesta nöjda.

Bo Fredriksson, miljöansvarig i bostadsrättsföreningen Tofsvipan på Råby, var mycket kritisk i februari. Det är han inte längre.

– Det har fungerat jättebra. Man kan nog säga att de skött sig klanderfritt efter de där första veckorna.

Lika positiv är Stefan Karlsson, vice ordförande i Liegatans Samfällighetsförening.

– Jag ringde ju mycket och klagade då men nu finns det inget att klaga på. De sköter sig och jag har inte hört någon som klagat sen de väl kommit i gång.

På Liegatan bor också Evald Westberg som var rejält upprörd i februari. ”Det ser ju för jävligt ut”, sa han då. I dag säger han:

– Det är tillbaka i de gamla gängorna igen. Nu verkar det fungera, jag har inte hört något annat.

Även Västerås stad är nöjd. Så nöjd att man i fredags delade ut en kvalitetspremie på 13 000 kronor för första gången någonsin. Det innebär att Samtek under maj månad missat mindre än 0,5 promille, närmare bestämt 14 tunnor av cirka 54 000.

– Det är vi jättestolta över, säger Hernan Saavedra, platschef för region väst på Samtek.

Enligt Saavedra var företaget på det klara med att inledningen i Västerås skulle bli tuff. Och så blev det.

– Under turbulensen jobbade vi mycket med vår personal och det jobbigaste var nog att hålla humöret uppe.

Uppenbarligen finns det dock gator där det inte fungerar och Sofiebergsgatan är en av dem.

– Det finns platser där det inte är perfekt än. Men så fort kunden hör av sig så åker vi dit, lovar Hernan Saavedra.

Mer läsning

Annons