Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spår av uran på textilier

Kärnbränslefabriken Westinghouse Electric Sweden i Västerås har hittat spår av uran på handdukar och overaller som använts i ett av företagets laboratorier.

Annons

- Det identifierades av oss själva i samband med olika former av mätningar vi gör regelbundet. Vi är medvetna om det och rapporterade händelsen till Strålsäkerhetsmyndigheten, säger Johan Hallén, vd för bolaget.

Han påpekar att fabriken fortsättningsvis gör mer omfattande mätningar och de textilier som använts inte får lämna laboratoriet förrän strålmätningar gjorts.

VLT har tidigare skrivit om några incidenter.

I februari förra året anmälde Strålsäkerhetsmyndigheten Westinghouse för brott mot kärntekniklagen och lagen om transport med farligt gods. I en cylinder, som innehållit anrikat uran, fanns rester av uran.

Vid ett strömavbrott förra sommaren slutade flera larmsystem att fungera. Myndigheten anmälde händelsen till åklagare som inledde en förundersökning. En allvarlig incident inträffade i oktober förra året när ett felaktigt siktglas i en transportledning brast och uranpulvret kom ut i lokalen.

Westinghouse fick ett föreläggande om att göra en oberoende utvärdering av sin egenkontroll.

Oklarheten om klorhalten i neutronabsorberande plattor ledde till att driften tillfälligt stoppade efter det. Då sade Johan Hallén att säkerhetskommitén kraftigt förstärkts och för att markera vikten gick han själv in som ordförande.

Mer läsning

Annons