Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spriten tillbaka efter dålig utredning

När polisen tittade in i den 68-årige västeråsarens bod sedan de fått tips om att han sålde olaglig alkohol fanns där hundratals liter sprit, vin och öl.

Annons

Men polisutredningen räcker inte för att döma honom för annat än den försäljning som polisen kunnat bevisa – till två personer.

Tingsrätten anser inte heller att bevisen räcker för att bevisa att spriten, vinet och ölet som beslagtagits dels tillhör mannen och dels avsett att säljas, så han får tillbaka allt.

Det var i februari förra året som polisen tipsades om att 68-åringen handlade med alkohol ur en bod där alkoholen förvarades. Polisen stoppade också två kunder. Mannen åtalades och hela hans alkoholförråd – 145 liter sprit, 286 liter vin och 240 liter starköl – beslagtogs tillsammans med handlingar som polisen menade var en bokföring.

Inför rätta förklarade 68-åringen att hela partiet alkohol inte var hans, att han använt alkoholen själv, men också bjudit på vid större fester, och att bokföringen inte avser alkohol.

Västmanlands tingsrätt pekar på flera brister i polisutredningen. Dels har polisen inte utrett bokföringen och inte heller presenterat den inför tingsrätten. Dels har ingen utredning visats som styrker att alkoholpartiet verkligen är 68-åringens. Dessutom har polisen endast bedrivit en mycket begränsad spaningsinsats under en dag.

68-åringen dömdes till dagsböter för den försäljning han överbevisats om, men får tillbaka alkoholen eftersom bevisen inte räckte för att beslagta den.

Mer läsning

Annons