Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SSAB och ABB överens efter haveriet i Oxelösund

I december 2016 stoppades produktionen vid stålföretaget SSAB:s valsverk i Oxelösund för planerat underhåll. Men två transformatorer som ABB levererat kortslöt – och SSAB drabbades av ett produktionsbortfall om 70 000 ton stål.

Annons
Produktionen på SSAB i Oxelösund kom igång mer än en månad senare än beräknat efter underhållsstoppet. Nu har SSAB, ABB och försäkringsbolaget reglerat alla mellanhavanden.

Det ledde till huvudvärk för såväl SSAB som för ABB, vilket vi tidigare berättat om.

Nu meddelar SSAB att man nått en slutlig uppgörelse med försäkringsbolaget och med ABB som innebär att SSAB får 315 miljoner svenska kronor i ersättning från försäkringsbolag och ABB (den inbördes fördelningen av summan försäkringsbolag/ABB framgår inte av den offentliga delen av uppgörelsen).

Produktionen vid SSAB i Oxelösund – den lilla Sörmlandskommunens helt dominerande arbetsgivare – stoppades planerat i början av december 2016. Då bytte ABB bland annat styrsystem för stålvalsverkets kraftförsörjning.Men vid återstarten i mitten av december gick något fel. Ett haveri inträffade då en transformator kortslöt.

Transformatorn var av en specialtyp, specialtillverkad för SSAB i Oxelösund, och därför kunde den inte snabbt ersättas, den fick renoveras vilket tog en knapp månad trots hårt och intensivt arbete då ABB satte in alla resurser.

Men i början av januari 2017 havererade transformatorn igen. Samma sak vidtog – huvudvärk för SSAB som inte kunde leverera och huvudvärk för ABB som, vilket ABB Sveriges vd Johan Söderström berättade om, ”mobiliserade all expertis”.

SSAB kom inte igång med driften och kunde börja leverera stål till kunder förrän i början av februari 2017. Ett bortfall om 70 000 ton stål som inte kunde levereras och ett hål i SSAB:s balansräkning.

Det hålet har nu i och med uppgörelsen täppts igen.

Mer läsning

Annons