Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stal sprit i taxfreebutiken – slipper fängelse

Den 46-årige västeråsaren ertappades med att stjäla varor i taxfreebutiken på Arlanda i samband med en semesterresa. Tingsrätten dömde honom till fängelse – men hovrätten fann förmildrande omständigheter.

Annons
Taxfreebutik på Arlanda flygplats. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle och i ett annat sammanhang.

Det var sommaren 2017 som mannen stoppades då han tagit med sig flera flaskor parfym samt flera flaskor whisky från taxfreebutiken på Arlanda. Han rapporterades för stöld.

Saken gick till rättegång i Attunda tingsrätt, närmaste tingsrätt från Arlanda sett. Rätten konstaterade att 46-åringen flera gånger de senaste 10-12 åren dömts för olika stölder.

Frivården ansåg att 46-åringen borde dömas till skyddstillsyn med föreskrift om vård och behandling eftersom han lider och led av psykisk ohälsa, men tingsrätten såg saken annorlunda.

I en enig och kortfattad dom skrev rätten att 46-åringen återfallit i brott och stal varorna medan han stod under skyddstillsyn efter ett tidigare brott. Han dömdes därför till en månads fängelse.

Mannen överklagade till Svea hovrätt.

Hovrätten finner det utrett att mannens psykiska ohälsa har ett visst samband med att han begår brott. Han tar dock sina mediciner och har kontakt med psykiatrin. Han har också skött kontakterna med frivården utan anmärkning – bortsett från att han återfallit i brott.

Hovrätten konstaterar att 46-åringen visserligen återfallit i brott – vilket är försvårande – men att den senaste brottsligheten innan stölden på Arlanda ligger ganska långt tillbaka i tiden. Rätten har också läst dokument från frivården som poängterar att man finner att 46-åringen är motiverad för hjälp och stöd, han behöver också kunna ta hand om sina barn.

Sammantaget finner hovrätten att 46-åringen är bättre betjänt av att slippa fängelset och i stället under skyddstillsyn genomgå den behandling mot psykisk ohälsa som frivården anser lämplig.

Mer läsning

Annons