Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starka reaktioner efter NCC:s hyresbluff

Nyheten att NCC vill sätta högre hyror än man lovat i sitt planerade husbygge på Öster Mälarstrand får oppositionen att reagera.

Annons
Billigt blir dyrt? I juni 2013 berättade VLT vilka bolag, däribland NCC Boende AB, som kommunen valt ska få bygga hyresrätter på Öster Mälarstrand. Fastighetsnämndens ordförande Jazmin Pettersson var då glad att kommunen kunnat bidra till att det byggs hyresrätter med lägre hyror. I dag känner hon sig lurad. Det som skulle bli ett boende för ”vanliga plånböcker” riskerar att bli Västerås dyraste hyresrätter.

– Jag anser att NCC brutit mot avtalet om man framhärdar i detta. Det här är helt oacceptabelt, säger Jesper Brandberg (FP) som är partiets bostadspolitiska talesperson.

FP ska ta upp frågan på kommande fastighetsnämnd.

I går berättade VLT att hyrorna i de två höghus som NCC ska bygga i kvarteret Focken riskerar att bli klart högre än kommunen trott.

I stället för en årshyra på 1 550 kronor kvadratmetern i snitt vill NCC ha över 2 000.

Kommunen valde NCC bland flera intresserade bostadsbolag till stor del för att bolaget sagt att man kan bygga till rimligt låga hyror.

NCC anser inte att man lovat snitthyror på 1 550 kronor och menar att Västerås stad missförstått saken.

Frågan nu är vad Västerås stad kan göra om NCC inte backar. Västerås stadsjurist Lena Grapp avstår från att spekulera eftersom parterna kan hamna i en tvist.

Fastighetsnämndens ordförande Jazmin Pettersson uppger att man kontaktat NCC för ett möte, men inte fått svar.

Varken hon eller tjänstemännen på fastighetskontoret har heller hunnit fördjupa sig i avtalet.

Eftersom det handlar om tomträtt och inte en försäljning av den kommunala marken till NCC ökar kommunens chanser, tror hon.

Mer läsning

Annons