Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Startskott i dag för Kokpunkten

Klockan 13.00 håller Peab och Västerås stad presskonferens. Nu ska upplevelsebadet Kokpunkten bli verklighet.

Annons

Sedan 2005 har planerna på ett upplevelsecentrum i det gamla ångkraftverket funnits. Nu lovar parterna att startillståndet är klart och byggstarten nära.

Peab och Västerås stad har skrivit samarbetsavtal och båda parterna ska vid presskonferensen berätta mer om vad de nu beskriver som "det gemensamma samhällsbyggnadsprojektet".

Det är något som innehåller mer än själva badhuset.

Självklart ska vlt.se vara på plats för att rapportera från presskonferensen. Följ oss då!

Här till höger kan du njuta av bilder från förr, när byggnaden var ung.

Tornet bestyckas. Ett maskingevär monteras uppe på gamla Ångkraftverket någon gång mellan 1955 och 1958. Foto: Ångkraftverkets arkiv
Minnen av kalla kriget. Tre murade lavetter för luftvärnskanoner finns fortfarande kvar upp på gamla Ångkraftverkets högsta pannhus i Västerås. Foto: Anders Lif
Anspråklös nationalromantik. Ångkraftverkets första del tar form på vårvintern 1916. Erik Hahr ritade i en nationalromantisk stil. Maskinhallen för turbinerna byggs. Tornet har bara en estetisk funktion.Pannorna ska ligga i ett hus på gården bakom.
Några anställda poserar framför den tionde ångpannan, 1927 eller 1928, i det pannhus som numera står tomt och ska byggas om till äventyrsbad.
Utsikt över gasverket mot staden. Västerås stads nya gasverk byggdes 1927. Bilden är tagen i slutet av 1920-talet från Ångkraftverkets tak. Aseas Mimerverkstad i bakgrunden till vänster, gjuterie längre till höger, längst till höger ligger huset för köttbesiktning och Kreatursmarknaden.
Kolröken förmörkade ibland himlen. En kolbåt väntar på lossning i kraftverkshamnen i oktober 1931. Notudden i bakgrunden. Den större kolkajen har ännu inte anlagts.
Sommaren 1918. Ångkraftverket har kört sin första vinter. Radhusen har byggts. Tre barn sitter på marken där stigen sneddar över gräset. Gasklockan till höger förebådar det gasverk som skulle byggas där nio år senare.
Ångkraftverket Västerås oktober 1915.

De här ska berätta mer klockan 13.00

Tomas Anderson, vd Peab Bostad.

Ulla Persson, kommunstyrelsens ordförande, Västerås.

Monica Ericsson, stadsdirektör, Västerås.

Håkan Östh, Kokpunkten Fastighets AB.

Herman Söderqvist, Kokpunkten Fastighets AB

Annons