Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärnan på tarmcancer är förbannad

Han har metodiskt byggt upp landets främsta tarmcancervård. Den finns i Västerås. En framgångssaga där patienter snabbt kommit på fötter, sluppit återfall och – framförallt – sluppit dö.

Annons
På jobbet. Kenneth Smedh - i mitten - i aktion under en operation av tarmcancer.

När VLT ber Kenneth Smedh berätta om resultaten på den kolorektala enheten i Västerås hade det varit helt i sin ordning om han kråmat sig en aning. I stället hoppar han upp på barrikaden för sjuksköterskornas låga löner som riskerar att rasera framgångarna och dränera kirurgkliniken, dundrar han.

Men innan Kenneth Smedh får brandtala – en tillbakablick:

Kolorektala enheten har många patienter lagt på minnet, trots tungvrickandet. Colon betyder tjocktarm och rectum ändtarm på latin, svårare är det inte. Och ändå så komplicerat. Att få cancer i tarmarna kräver stora operationer som inte ger garantier om överlevnad.

Men sedan flera år tillbaka har den kolorektala enheten vid kirurgen i Västerås slagit alla svenska universitetssjukhus i förmågan att få patienter att överleva sin tarmcancer.

Resultaten har presenterats i internationell, medicinsk press, enheten belönats med Guldskalpellen. Den drivs med teamwork och täta samarbeten mellan kliniker och det är Kenneth Smedh som sedan 1996 har lett uppbyggnaden.

Han beskrivs som ”dedikerad ”– hängiven med maximalt fokus på patienter och resultat. Men även ”tjurig”. En som ”går sin egen väg”.

Han har lämnat kliniken och slängt sig på cykeln för att träffa VLT hemma i lägenheten i Östra hamnen. Utsikten över Västeråsfjärden stjäl flera minuter av intervjun.

Specialistkirurger växer inte bara ur akademisk mylla.

– Jag är född i en kökssoffa i Solna. Farsan och morsan var vanliga knegare med sex års folkskola. De sa jämt ’du ska alltid göra ditt bästa’.

Det satte sig i pojkkroppen.

I tonåren handlade allt om idrott. Systern och simmaren Britt-Marie Smedh deltog i svenska OS-truppen i München 1972 och blev senare mamma till simmaresset Therese Alshammar. Men Kenneth la hockeyn, bandyn och fotbollen på hyllan redan som 17-åring.

– Jag ville komma nånstans och satsade på skolan i stället. Läkare lät kul. Jag var nog den första i släkten som gick på universitet.

Under tio år i Linköping fokuserade han på just tarmsjukdomar.

– Det var stora, spännande operationer och jag tyckte om att ta bort tumörer och koppla ihop tarmar. Jag tyckte också att jag gjorde en bra insats.

När 1990-talets sjukvårdsdebatt stod som hetast i Västmanland och politikerna av sparskäl ville centralisera kirurgin från de små sjukhusen i länet till Västerås, såg Smedh sin chans att bygga en specialenhet.

Han hade en ny, radikal operationsmetod i bagaget. (se faktaruta) och sökte en tjänst som mag- och tarmkirurg i Västerås. Från att 26 kirurger på fyra sjukhus i länet opererat tjock– och ändtarmscancer styrdes jobbet till fyra kirurger i Västerås och ett team av radiologer, patologer, urologer och vårdpersonal. Kunskapen samlades, vässades. Resultaten blev enastående.

– Vi byggde upp något väldigt bra och vi har fortfarande bra resultat. Men kvalitén är svår att vidmakthålla. Vi har patienter med tillfälliga stomier, påsar på magen, som får gå över ett år och vänta på operation eftersom vi inte har sängar att lägga dem i, inte erfarna sköterskor att bemanna avdelningarna.

Det är nu proppen går ur den svale stjärnkirurgen i vit skjorta och linblomsfärgade jeans.

– Politiker och sjukhusledning ser bara till ekonomin! Vi har landets sämsta löneläge för sjuksköterskor. Erfarna sjuksköterskor är värda hur mycket som helst. Men de slutar. Deras löneutveckling och karriär- möjligheter ligger inom administrationen, inte i sjukvårdsarbetet på golvet. Det är ett grundfel! säger Smedh.

Den som inte dör av sin påse på magen får vänta i dag. Där tycker Smedh att han bryter kontraktet med sina patienter.

Slutligen fyrar han av tungt artilleri mot sjukvårdens köp- och säljsystem och det han kallar den växande sjukhusadministrationen av controllers och konsulter. Intervjun med hjältekirurgen är slut.

Det osar i trapphuset i Östra hamnen när vi lämnar Smedh.

Han tar cykeln och trampar upp till kirurgen igen.

Han hade en ny operationsmetod med sig när han kom till Västerås 1996.  Men Kenneth Smedh byggde också upp en vårdkedja för tarmcancerpatienterna. Resulaten blev över förväntan. Nu är han frustrerad och bekymrad över flykten av erfarna sjuksköterskor. Det hotar vården på hela sjukhuset, menar Kenneth Smedh.

Mer läsning

Annons