Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stockholmstågen stoppades

Ett trasigt tåg stoppade tågen från Västerås till Stockholm under delar av torsdagsförmiddagen. Först vid 10 kunde passagerarna på det trasiga tåget rulla vidare - efter att ha evakuerats till ett annat tåg.

Annons
Passagerarna på det Stockholmståg som lämnade Västerås 7.53 blev stående i nästan två timmar. Därefter fick de promenera över till tåget efter.

Även tågtrafiken i motsatt riktning Stockholm-Västerås(-Örebro-Göteborg) påverkades då tågen från Västerås inte når Stockholm i tid för att vända och gå i motsatt riktning.

Det hela började vid åttatiden då ett trasigt SJ-tåg blev stående mellan Enköping och Bålsta. På grund av väderleken - risk för att växlar fryser fast - kunde Trafikverket inte leda trafiken växelvis på ett spår, utan släppte endast fram trafik i en riktning på det återstående spåret som inte var blockerat av trasigt tåg.

Det trasiga tåget var tåg 715 Hallsberg-Västerås-Stockholm som avgick Västerås med bara några minuters försening strax före klockan åtta, men som sedan fastnade mellan Enköping och Bålsta på grund av lokfel.

- Det tar ju bara en kvart till Enköping, och vi fastnade strax efter det så vi har stått här i knappt två timmar. Nu har vi gått över på ett nytt tåg och rullar precis från Ekolsundsbron, berättade Jonas Axelsson, som åkte med det trasiga tåget, vid 10-tiden.

Trafiken hade vid 10.30-tiden börjat rulla igen - tågen som fastnade bakom det trasiga tåget har börjat släppas in mot Stockholm C. Exempelvis blev tåget från Västerås 08.23 drygt en timme försenat men beräknas vara i Stockholm strax efter 10.30 mot tidtabellsenliga 09.23.

Även tåg från Göteborg via Västerås mot Stockholm har under för- och eftermiddagen drabbats av timslånga förseningar, bland annat efter ett akut reparationsarbete på järnvägen öster om Göteborg

I delar av övriga Sverige är läget extremt - all tågtrafik i Skåne ställdes vid 10.30-tiden på  på grund av snöoväder. Trafiken hade öppnats i begränsad omfattning vid 16-tiden.

Många tåg till och från Stockholm söder- och norrut är kraftigt försenade eller inställda.

Situationen på vägarna i Skåne, Blekinge, Kalmarkusten och Öland är utomordentligt svår under eftermiddagen - och det gäller även tågtrafiken i de områdena (med undantag för Öland som numera är järnvägslöst). Värst är det på Österlen där Trafikverket inte ens kan hålla de stora genomfartslederna någorlunda framkomliga.

Tågdagen avslutades också som den började, med en ordentlig försening. Kvällens sista tåg som skulle ankomma Västerås 21.52 för att sedan fortsätta mot Stockholm var redan innan klockan 21 försenat med nästan en timme.

Andra trafikslag

Annons