Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storsatsning behövs för stans slitna lekparker

Stadens lekplatser behöver en rejäl upprustning, slitaget är hårt. Men kommunen saknar pengar – och ställer sitt hopp till näringslivet. En satsning blir det dock i år: två helt nya lekplatser ska byggas.

Annons
Temalekplatsen på Vetterstorp är super, tycker Madeleine Lindbäck, här tillsammans med systerbarnen Alfons och Musse Landén och mormor Eva-Lena Lindbäck. Men slitaget är hårt och stenarna från gruset gör ont att landa på.

Stadens lekplatser behöver rustas. Lekredskap har med tiden plockats bort för att de gått sönder och inte är säkra. I vissa fall försvinner till och med sandlådan. Lekplats nummer 29 i Råby är uppsatt på listan över lekplatser med stort upprustningsbehov. Den är långt ifrån den enda. Här är gungorna bortplockade. Ett träbord har stora hål och står på sniskan. Klätterställningen är sliten behöver en omgång med målarpenseln. Det ser inte alltför muntert ut. Här leker heller inga barn denna soliga majtorsdag.

– Det finns dåliga lekplatser överallt i stan. De behöver rustas, säger Lars Wiberg som är stadsarkitekt.

Budgeten för att underhålla stadens 120 lekplatser har urholkats med tiden. Drygt 3 miljoner kronor anslår kommunen till underhåll och det räcker inte. Men nu nysatsar Västerås stad. En inventering av alla 120 lekplatser har gjorts. Två helt nya ska stå klara under året, en i Lillhamra och en mindre på Önsta-Gryta.

Parkleken i Lillhamra bekostas av de byggföretag som exploaterar marken. Därtill ska lekplatsen på Djäkneberget få en ny stor klätterställning. Det ska även skapas ett biologiskt klassrum i parken med information om djur och växter.

– Klätterställningen kommer att märkas. Den blir stor och placeras uppe på berget. Det är väldigt mycket barn där, säger Lars Wiberg.

En ny lekplats kostar mellan 1 och 4 miljoner kronor. En av de dyraste är temalekplatsen på Vetterstorp, som öppnade häromåret. Där ser det mer livat ut än på Råby. Ett väldigt sjörövarskepp i trä möter oss. Milo Dimgård klättar för fullt. Hans mamma Madeleine Lindbäck är nöjd med lekplatsen. Åtminstone halvnöjd.

– Det är roligt. Massor med spännande saker. Lekplatsen ligger fint och det brukar vara fullt med barn.

Madeleine fortsätter:

– Men titta här: de har lagt en mjuk matta vid klätterställningen. Bra tänkt, men varför en grusgång precis intill med vassa stenar som sopas in. Känns nog inget vidare att landa på en sådan sten. Och här har de lagt konstgräs, jättebra, men det gör att löven inte förmultnar utan måste sopas bort.

I Västerås bor ungefär 5 000 barn i lekåldern (4–9 år). Lars Wiberg spekulerar i att lekplatserna i framtiden blir större men färre. Han när också förhoppningar om att näringslivet ska sponsra lekplatserna och deras skötsel i framtiden.

– Vi utreder frågan om sponsring och har fått positiva signaler från flera företag.

Vad ska förtagen få i gengäld?

– Det utreder vi. Kanske en skylt. Reklam blir det inte fråga om, säger Lars Wiberg.

Trasigt. på lekplatsen på Råby saknas bland annat gungor.

Mer läsning