Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Striden om skolan avgjord

Skolorna i Västerås ska inte längre drivas av Proaros. Det blev resultatet av en lång debatt i fullmäktige på torsdagskvällen.

Annons

Beslutet handlade om hur skolan ska styras politiskt framöver. Skulle dagens modell med skolnämnderna som beställare och styrelsen för Proaros som utförare överleva?

Frågan splittrar Västeråsalliansen. FP, C och KD vill behålla skolan inom Proaros. M tillsammans med de rödgröna vill låta skolnämnderna ta hela ansvaret för skolan.

– Det här är en milstolpe i utvecklingen av Västerås stad som organisation. För skolan har det varit en olycklig modell som skapat onödig styrning, otydlighet och byråkrati, sade Mikael Damsgaard (M).

Evert Jonsson (C) ställde sig frågande till att M gått samman med de rödgröna i frågan och undrade om de inte hade olika mål när beställarnämnderna får mer makt.

– Kommer inte du Mikael Damsgaard (M) att använda det här för att påskynda privatisering inom skolan och kommer inte du Vasiliki Tsouplaki (V) att använda det för att stoppa privatiseringar?

– Vilken organisation man har har inte minsta betydelse för hur många friskolor det finns i en kommun, svarade Mikael Damsgaard (M).

Det är inte modellen det är fel på utan de politiker som varit satta att sköta den, menade Maria Lindelöf (KD).

– Det har inte skötts bra från politiskt håll. Det finns en politisk klåfingrighet vad gäller skolan.

Lars Kallsäby (C) varnade för att det finns risker med att ändra modell.

– Redan i dag finns det de som tycker att beställarna och Proaros går i armkrok. Men vad ska vi då kalla det här för? Det är ju samma binge.

Inlägget fick Ulla Persson (S) att reagera.

– Det var nästan oförskämt. Att misstro politikerna i beställarnämnderna med att inte vara rättvisa. Genom sig själv känner man andra. Jag har fullt förtroende för att de kommer att fördela resurserna rättvist.

Erik Ödmansson (FP) imponerades inte av underlaget för beslutet.

– Det är en kommunal version av H.C. Andersens saga Kejsarens nya kläder där kommunledningen är kejsaren.

Han fortsatte:

– Det saknas tydliga alternativ och riskanalys. Det är ett för svagt underlag för att fatta ett beslut. Det är i och för sig ett inriktningsbeslut men det måste vara någon ordning.

Ragnhild Källberg (FP) ville påminna om att en ny organisation inte leder till att problemen för skolan i dag försvinner.

– Lokalhyrorna kommer fortfarande vara ett problem. Bemanningen kommer vara ett problem. Personal kommer fortfarande att få svara på enkäter och annat som tar tid från undervisningen.

De rödgröna och M vann omröstningen. Skolan lyfts från kommunens utförare Proaros och ska styras direkt av skolnämnderna. Så ser i alla fall inriktningsbeslutet ut. Nu återstår detaljer som ska utredas, bland annat vikariefrågor. Proaros vård och omsorg påverkas inte av beslutet.

Annons