Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Student från Västerås kan prisas för sin lösning

I Sustainergies Cup tävlar studenter i innovation och hållbarhet. En av drygt hundra tävlande som valts ut som finalist är Emma Wiesner från Västerås.

Annons

Nathalie Fransson till vänster, Emma Wiesner till höger, tävlar i Sustainergies Cup.

Studenter från hela världen har bjudits in att delta i innovationstävlingen Sustainergies Cup, som går ut på att skapa idéer kring hållbarhetsutmaningar. Atlas Copco, Energimyndigheten och Skandia Fastigheter är avsändare. Elva finalister har valts ut bland drygt hundra tävlande.

En av dem är Emma Wiesner, som tillsammans med Nathalie Fransson har skapat ett koncept kring närvärme. De båda läser till civilingenjör i Energisystem vid Uppsala universitet. Emma Wiesner är från Västerås och skriver just nu sitt examensarbete tillsammans med ÅF och Mälarenergi. I Västerås har Emma Wiesner tidigare varit politiskt engagerad och bland annat varit ordförande i Centerpartiets ungdomsförbund.

Energimyndigheten har skapat fyra möjliga scenarier för hur framtiden och dess energisystem kan se ut. Uppdraget till studenterna var att välja ett scenario och utveckla en idé som möjliggör ett hållbart energisystem. Emma Wiesner och Nathalie Fransson valde att fokusera på fjärrvärme eftersom de är övertygade om att det är en viktig del av Sveriges energiförsörjning i framtiden.

– Alla vi i juryn är enormt imponerade av hur studenter från olika studieinriktningar har tagit sig an dessa affärskritiska hållbarhetsutmaningar på ett så insiktsfullt och modigt sätt. Framtidens beslutsfattare behöver tidigt förstå just detta, att hållbar utveckling och affärsnytta är oskiljaktiga, säger Ylva Öhrnell, ordförande för Nätverket för Hållbart Näringsliv och en av medlemmarna i juryn, i ett pressmeddelande.

På torsdag den 9 mars utses tre vinnare som belönas med 25 000 kronor vardera.

Emma Wiesners debattinlägg från förra året: Ingenjören är en för osynlig vardagshjälte

Läs också: Emma lägger energi på energin

Emma Wiesner läser till civilingenjör och har tidigare praktiserat i Bryssel.

Mer läsning

Annons