Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårare kommain på gymnasiet

Kraven för att komma in på ett gymnasieprogram skärps i höst. Godkänt krävs i många fler ämnen. De specialutformade programmen försvinner. Alla ska gå nationella program.

Annons

I tisdags började ansökningen till gymnasiet inför höstterminen 2011. Cirka 1 500 elever i årskurs nio ska nu söka till något av 18 program på 31 olika skolor i Västerås.

– Förändringarna är många och det blir intressant att se hur de nya behörighetskraven påverkar ungdomarnas möjligheter att antas, säger Eva Stenström, chef för gymnasieintagningen.

I det nya gymnasiet kan man välja ett högskoleförberedande program eller ett yrkesprogram.

För ett högskoleförberedande program krävs godkänt i svenska, engelska och matematik samt ytterligare nio ämnen. Ekonomi-programmet, humanistiska och samhällsvetenskaps-programmet kräver godkänt i geografi, historia, religion och samhällskunskap samt fem andra ämnen. För teknik- och naturvetenskapsprogrammet krävs godkänt i biologi, fysik, kemi och ytterligare sex ämnen.

Yrkesprogrammen kräver godkänt i svenska, engelska, matte och fem andra ämnen.

– Det är uppstyrt på ett helt annat sätt än tidigare, då tre ämnen avgjorde om man var behörig eller inte, säger Eva Stenström.

De som inte är behöriga till de nationella programmen kan inte länge gå Indivudella program (IV). I stället kan de gå något av fem olika introduktionsprogram.

För att söka till gymnasiet används de nuvarande grundskolebetygen. Men i gymnasiet ändras betygsskalan från A till F.

I Västerås har många friskolor haft specialutformade program.

– Dessa skolor har fått ändra sina kurser och inlemmats i de nationella programmen, säger Lars-Erik Lund, gymnasiestrateg i Västerås.

ABB-gymnasiets specialutformade industriprogram har bytts mot teknikprogrammet.

Andra friskolor som ändrat program är IT-gymnasiet, John Bauergymnasiet, Kopparlundsgymnasiet med flera. I den kommunala gymnasieskolan försvinner det tvärvetenskapliga programmet och vissa idrottsprogram.

Två skolor i Västerås får bedriva nationell idrottsutbildning, för idrott på avancerad nivå.

Medieprogrammet tas bort bland de nationella programmen. Media blir i stället blir en inriktning i det samhällsvetenskapliga programmet.

Inför år två väljs inriktning och det finns mycket att välja på. Enbart de kommunala gymnasierna i Västerås har 54 inriktningar totalt, men de lokala varianterna är färre.

– De fristående skolor som haft specialutformade program försöker hitta inriktningar som ligger nära det de erbjudit tidigare, säger Lars-Erik Lund.

Elever som går i gymnasiet nu berörs inte av förändringarna.

Skolorna kommer att bedriva gamla och nya gymnasieskolan parallellt under en övergångsperiod på två läsår.

Ansökningarna till gymnasiet ska vara inne senast den 1 mars 2011.

Nationella program

Yrkesprogram: Barn och fritid, Bygg och anläggning, El och energi, Fordon och transport, Handels- och administration, Hantverk, Hotell och turism, Industriteknik, Naturbruk, Restaurang och livsmedel, VVS och Fastighet, Vård och omsorg. Lärlingsutbildning blir en ny utbildningsväg inom ramen för yrkesprogrammen.

Högskoleförberedande program: Ekonomi, Estetiskt, Humanistiskt, Naturvetenskap, Samhällsvetenskap, Teknik.

Introduktionsprogram:

Priv (sökbart), preparand-

utbildning (kräver behörighet för yrkesprogram),

yrkesintroduktion, Individuellt alternativ, språkintroduktion.

Källa: Gymnasieintagningen

Annons