Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Svårt ta ut pengar"

Fel på uttagsautomaternas talfunktion – ett dagligt problem för synskadade.

Annons
Misslyckat försök. Monica Fredriksson vid Nordeas uttagsautomater på Stora Gatan. Ingen av bankomaternas talfunktion fungerar. Punktskrift saknas på en av bankomaterna. ”En enkel åtgärd skulle förändra så mycket”, säger Monica Fredriksson. FOTO: TONY PERSSON

För synskadade Monica Fredriksson är kontantuttagen förknippat med en stor osäkerhet. Oron för att uttagsautomaten kanske inte kommer fungera som den ska gör att hon ofta tar ut pengar i mataffären istället.

– När jag tog ut pengar i går var talfunktionen trasig. Då stod en trevlig dam bakom som kunde hjälpa mig, men nästa gång kanske det är någon som tar både kort och pengar, säger hon.

Enligt Synskadades riksförbund är trasiga uttagsautomater ett stort problem som drabbar synskadade dagligen.

Tidigare i år gjorde intresseorganisationen Unga synskadade en rikstäckande undersökning om uttagsautomaters tillgänglighet. En knapp tredjedel av uttagsautomaterna i Mellansverige fick godkänt.

Nordeas automater var bland de sämst fungerande. Endast var tionde fick godkänt i undersökningen.

Talsyntesen på Nordeas bankomater på Stora Gatan och Centrallasarettet fungerar inte. Punktskrift saknas på en av automaternas talknapp.

– Har man problem med en bankomat kan man ringa in och anmäla den. Vi beklagar såklart om det är några av våra bankomater som inte fungerar, säger Erik Durhan, presschef på Nordea.

- Det blir att man står och gissar. En enkel åtgärd skulle förändra så mycket, säger Monica Fredriksson.

Nästa år kommer Bankomat AB ta över en stor del av landets alla uttagsautomater. Då kommer alla bankomater se likadana ut. Ambitionen är att även talfunktionen ska fungera.

Mer läsning

Annons