Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges bästa segelflygare

Holger Eriksson från Västerås är svensk mästare i segelflyg.

Annons
Flög hem bucklan. Holger Eriksson som representerar Västerås segelflygklubb blev mästare när SM avgjordes i Karlstad. foto: rune jensen

Det svenska mästerskapet i segelflyg avgjordes i Karlstad förra helgen.

Och i klassen för 18 meters- och tvåsitsiga plan stod Holger Eriksson från Västerås som segrare när tävlingen var avgjord.

– Det känns bra att träningen har lett till resultatet att jag i år kunde nå ända fram, säger han.

Han har tidigare varit med ¿i landslaget och deltog 2002 i världsmästerskapen. Men det här är första gången han kan titulera sig svensk mästare.

– Tidigare har jag väl varit fyra i Sverige i min klass ungefär, säger han.

Segelflyg–SM avgörs i fem olika klasser. Den klassen där Holger Eriksson tävlar hade ¿i år slagits ihop till att innefatta både tvåsitsiga plan och 18-metersplan. Det var 13 deltagande ekipage och sammanlagt 16 piloter som tävlade ¿i den klassen. Det finns ungefär 2 000 segelflygare i Sverige. Knappt 300 av dessa kan man säga är mer eller mindre aktiva tävlingsflygare.

– I den senaste rikssegelflygtävlingen, när alla tävlar mot varandra, fast på sina egna håll i landet, var det 230 deltagare.

Antalet segelflygplan är betydligt färre än antalet segelflygare. Det beror på att de ofta samäger sina plan. Så gör även Holger Eriksson, som uppskattar att han träningsflyger ungefär 60–70 timmar om året.

– Man får anpassa träningstiderna till då vädret tillåter. Tidigare låg jag nog på över 100 flygtimmar på ett år. Men sedan får man familj och då blir det mindre tid över till andra fritidsaktiviteter.

Mer läsning

Annons